Afbeelding
Foto: gemeente Woensdrecht

Gemeente en woningcorporaties pakken samen schulden aan

Door: José van der Wegen Algemeen

WOENSDRECHT - De gemeente Woensdrecht heeft samen met Woningstichting Woensdrecht en Woningcorporatie Stadlander het convenant ‘Vroegsignalering schulden Woensdrecht’ ondertekend. Daarmee is de gemeente Woensdrecht één van de eersten in de regio die dit convenant heeft afgesloten.

Het convenant is gebaseerd op de landelijke Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Sinds 1 januari 2021 is het de wettelijke taak van gemeenten om een preventieve aanpak in het vroeg signaleren van schulden te voeren. Wat dat betreft liep Woensdrecht volgens wethouder Lars van der Beek op de troepen vooruit. “Zo’n vijf jaar geleden startten wij met het armoedepact in Woensdrecht. Meer dan 60 partijen hebben dit armoedepact reeds ondertekend. Wel lijkt de nieuwe landelijke aanpak op het pact dat wij al voerden.” Door het armoedepact is er bijvoorbeeld al langer een samenwerking met onder meer de woningcorporaties, maar deze wordt met de ondertekening van het nieuwe convenant verder bekrachtigd.

Problemen
Mensen die te maken hebben met schulden, hebben vaak een gevoel van schaamte om hiermee naar buiten te treden en hulp te zoeken. Maar als er dan een helpende hand wordt aangereikt, wordt in de meeste gevallen deze hulp ook graag aanvaard. Volgens de wethouder probeert de gemeente er samen met Woningstichting Woensdrecht en Stadlander alles aan te doen om problemen te voorkomen. “Het niet betalen van de huur staat vaak niet op zichzelf. Meestal zijn er meer financiële problemen en spelen er andere zaken een rol. Zijn er eenmaal schulden, dan stapelen deze zich vaak op.” De maatschappelijke kosten voortkomend uit een huisuitzetting kunnen hierdoor oplopen tot wel 100.000 euro. Volgens bestuurder Con Mol van Woningstichting Woensdrecht is het dan ook zaak het achterliggende probleem aan te pakken. “Het oplossen van de achterstand lost het probleem vaak niet op. We moeten ons gezamenlijk richten op de aanpak van het echte probleem.” Marc van der Steen, bestuurder van woningcorporatie Stadlander, benadrukt daarbij dat woningcorporaties geen uitzetters zijn, maar huisvesters. “We willen door de samenwerking de drempel verlagen om tot een gesprek en een oplossing van het probleem te komen.”

Vroegsignalering
Overigens leidt niet iedere huurachterstand tot een uitzetting. Maar door de samenwerking via het convenant kunnen huisuitzettingen wel voorkomen worden. Volgens beleidsmedewerker Conny Korstanje van de gemeente Woensdrecht en specialist huurincasso bij Stadlander Margot Capelle regelt de corporatie al bij een eerste achterstand de melding bij het meldpunt voor vroegsignalering. “Als we op huisbezoek gaan, dan zie je ook vaak dat er meer aan de hand is.” Na de melding volgt een traject waarbij de problematiek in kaart wordt gebracht en bekeken wordt wat er nodig is om het probleem op te lossen. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld hulp krijgen met budgetbeheer of budgetvoorlichting via een project als Grip op Geld. “Het is wel de bedoeling dat we het traject met de betrokkenen samen oppakken en tot een oplossing komen. Uiteindelijk moeten de mensen het ook weer zelf doen.” Door vroegtijdig een signaal te geven dat er een huurachterstand is of ontstaat, kunnen mensen snel geholpen worden. “Hoe dichter we aan de voorkant zitten, hoe eerder we het kunnen oppakken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief