Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

‘Ook ouders hebben behoefte aan informatie’

Door: Jose van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - Cultuur- en Ontspannings Centrum (COC) West-Brabant organiseert op maandag 11 oktober een informatieavond voor ouders van LHBTI+ kinderen en voor ouders die vermoeden dat hun kind tot de LHBTI+ groep behoort. Tijdens de avond kunnen de ouders vragen stellen en informatie krijgen van ervaren voorlichters.

Volgens Richard Musters, coördinator van de groep voorlichters van COC West-Brabant, geeft het COC hier al meer dan twintig jaar voorlichting aan scholieren in de regio. “Tijdens de voorlichting op de diverse scholen in de regio geven we niet alleen informatie, maar delen we ook onze eigen ervaringen. Sommige mensen uit de LHBTI+ groep worden bijvoorbeeld helaas nog steeds uit huis gezet door hun ouders bij hun coming-out. Zoiets kun je alleen overbrengen als je het zelf hebt meegemaakt.” De voorlichters komen in klassen en op scholen die open staan voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuele personen en alle anderen die niet vallen binnen wat in de maatschappij als ‘standaard’ wordt gezien. “Maar we zien ook klassen en scholen waar nog wel wat werk te verzetten is.”

Vragen
Als voorlichters hebben ze dan ook een belangrijke boodschap te brengen. “Vaak merken we dat het onderwerp niet echt besproken is. Toch kennen velen wel iemand in hun omgeving die tot de LHBTI+ groep behoort. Maar die wordt dan vaak niet gezien als al die ‘andere LHBTI+ers’. Dat komt omdat er nog vaak in hokjes wordt gedacht. Natuurlijk zijn er stereotypes, maar de groep is net zo divers als binnen de groep hetero’s. Beoordeel mensen op wie ze zijn, niet op wat ze zijn.” Daarbij wil het COC niet alleen kijken naar de jongeren met de voorlichting, maar zich ook richten tot de ouders. “Als je kind tot de LHBTI+ groep blijkt te horen of je vermoedens hebt, dan krijg je als ouder te maken met allerlei vragen. Belangrijk is te weten en te snappen dat je er niets aan kunt veranderen. Je bent LHBTI+ of je bent het niet. Je wordt niet zo gemaakt. Wel kun je als ouder je kind hierin ondersteunen. Maar laat je kind ook gewoon kind zijn, terwijl je ook informatie geeft. Door voorlichting kunnen we zaken benoemen waar je anders niet over nadenkt.”

Veilige haven
De informatieavond die op maandag 11 oktober wordt gehouden kan voor ouders ondersteuning bieden. “Het is ook best moeilijk als ouder als je kind LHBTI+ blijkt te zijn. Vaak heerst er toch nog een bepaald ideaalbeeld. Maar als je het als ouder accepteert, dan kun je je kind ook ondersteunen. Wat doe je als je als ouder bijvoorbeeld je vermoedens hebt? Zorg dan in ieder geval voor een veilige haven en informeer je kind over wat er allemaal bestaat, wat seksualiteit is. Dit hoort gewoon bij de opvoeding. Mensen binnen de LHBTI+ groep willen niet apart zijn, maar ze worden wel apart weggezet, omdat ze niet aan de standaard voldoen. Dat kan anders.” Richard hoopt dat ouders tijdens de avond alles vragen wat ze maar willen vragen. “Er zijn geen domme vragen, stel ze juist, in het belang van je kind.”
Aanmelden voor de avond kan voor 5 oktober via voorlichting@cocwestbrabant.nl. Hier kunt u ook terecht voor meer informatie als ouder. COC West-Brabant zoekt ook nieuwe voorlichters.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief