Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

NL Doet het weer op Burendag

Door: Jose van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - In mei dit jaar vond NL Doet plaats. Maar Scouting Hoogerheide kon haar activiteit destijds niet door laten gaan in een anderhalvemeter samenleving. De helpende handen, het managementteam van Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW), vonden het geen probleem om de activiteit even uit te stellen. En dus werd NL Doet opeens een activiteit voorin september, op Burendag.

Daarmee was het natuurlijk nog passender dat de mensen van LCW bij Scouting Hoogerheide kwamen helpen, want LCW en de scouting, dat zijn natuurlijk ook echt buren van elkaar. Volgens Ger de Heer en Michelle Surminski van Scouting Hoogerheide was destijds in mei de bedoeling dat een oude fietsenstalling opgebouwd zou worden. “Maar waar normaal gesproken een paar mensen inschrijven voor een activiteit, waren dit er nu bijna tien. En die konden we toen met de anderhalvemeter-maatregel helemaal niet kwijt, in combinatie met ons eigen klusteam. Dus daarom hebben we de activiteit verplaatst, niet beseffend dat dit uitgerekend op Burendag zou zijn.”

Activiteiten
Omdat met bijna vijftien man een fietsenstalling opbouwen nog steeds niet handig was, werd besloten wat extra activiteiten te verrichten. “Naast de bouw van de fietsenstalling hebben we ook een aantal mensen van LCW vier nieuwe picknicktafels in de beits laten zetten. Daarnaast is bij onze kampvuurcirkel een nieuwe kabel in de grond gelegd en aangesloten. Ook is bij de toiletwagen een afwasplaats gemaakt. Deze afwasplaats met roestvrijstalen afwasbakken moet straks nog worden voorzien van warm water en betegeld worden.” Bij de afwasplaats was vader Wim samen met Johan Poncia, hoofd van alle squadrons voor logistiek en onderhoud bij LCW, bezig met de installatie. Johan Poncia: “Ik houd wel van klussen, een beetje zagen, boren. We zijn hier om ook eens iets terug te doen als vliegbasis. Die afwasplaats krijgen we wel gereed vandaag.” Ook bij de kampvuurcirkel werd hard gewerkt. In een mum van tijd was een sleuf gegraven voor de nieuwe kabel, de kabel er in gelegd en de sleuf weer dicht.

Saamhorigheid

Volgens stafadjudant Paul Kok was de keuze om deel te nemen aan NL Doet namens het managementteam gauw gemaakt. “We waren het er unaniem over eens om te helpen bij de scouting. Niet alleen omdat het onze buren zijn, maar ook omdat we bij defensie merken dat scouting goed helpt bij de vorming van de jeugd voor de toekomst en de saamhorigheid. Wij merken goed het verschil tussen militairen met en zonder een scouting-achtergrond. En zelf vinden we het fijn om een dankbare en nuttige rol te kunnen vervullen. Het is ook goed voor onze eigen groepsvorming.” Bij Scouting Hoogerheide proberen ze jeugd en ouders dat saamhorigheidsgevoel ook mee te geven. “Veel van onze leden stromen uiteindelijk door naar de leiding en ouders helpen hieronder meer mee in het klusteam. Ouders vinden het leuk om hun kind met hun hobby bezig te zien, terwijl ze zelf ook nuttig bezig zijn.” En nuttig bezig: dat was iedereen wel, want alle klussen deze dag waren zo goed als klaar na deze klusochtend. Het team van LCW en het klusteam sloten de dag dan ook af met een welverdiende lunch, bereid op een kampvuur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief