Afbeelding
Foto: Shutterstock

Commissie MER: Meer onderzoek nodig voor windpark Ze-Bra

Door: Britta Janssen Algemeen

HOOGERHEIDE - De gemeenten Reimerswaal en Woensdrecht moeten bepalen of windpark Ze-Bra binnen de normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid past. Dat adviseert de Commissie voor de milieueffectrapportage (MER).

‘Als de twee gemeenten op basis van bestaande onderzoeken en informatie de normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid hebben bepaald, kan in het milieueffectrapport onderzocht worden of het nieuwe windpark binnen die normen past’, laat de adviescommissie dinsdag weten. 

Stikstofneerslag

Reimerswaal en Woensdrecht hadden de commissie om advies gevraagd over het plan van Eneco, Lindewind en Zeeuwind om op de grens van Zeeland en Noord-Brabant windpark Ze-Bra met 16 windturbines realiseren. De verwijdering van een windturbine in Woensdrecht en van de windparken Bath en Anna-Mariapolder zijn onderdeel van het plan. 

Voordat gemeenten, provincies en waterschappen besluiten over dit soort vergunningen, worden de gevolgen voor het milieu onderzocht in een milieueffectrapport. ‘In juni bepaalde de Raad van State dat voor windparken niet langer de nationale normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid als basis dienen. Gemeenten moeten zelf normen vaststellen. Informatie daarover hoort ook in het milieueffectrapport.’ 

Daarnaast adviseert de commissie Reimerswaal en Woensdrecht maatregelen te beschrijven die de stikstofneerslag tijdens de aanleg van het windpark kunnen beperken. De commissie geeft de overheden mee het milieueffectrapport op deze punten aan te vullen voordat er een besluit wordt genomen over windpark Ze-Bra.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief