Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Week van de Eenzaamheid: samen één tegen eenzaamheid

Door: Jose van der Wegen Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – Van 30 september tot en met 7 oktober is de Week tegen Eenzaamheid 2021. Eenzaamheid is een moeilijk onderwerp, een onderwerp dat iedereen aangaat. Want eenzaamheid kan iedereen raken en juist daarom moet men er dan ook voor elkaar en met elkaar zijn.

Wethouder Lars van der Beek, BWI-coördinator mantelzorg, senioren en cultuur Lenny Winkel, voorzitter Christ de Weert van KBO-cluster Woensdrecht en voorzitter van de Wmo Adviesraad Woensdrecht Jos Ernst hebben het in hun functies regelmatig over eenzaamheid. Maar eenzaamheid opsporen is lastig. “Eenzaamheid is een gevoel en iets heel persoonlijks. In mijn omgeving lijken er geen eenzame mensen te zijn, maar het is de vraag of dat ook zo is”, aldus Jos. Mensen die echt eenzaam zijn, zoeken vaak geen anderen op en dat maakt het lastig om ze te bereiken. Maar niet onmogelijk: “Ik ga vaak uit van mijn onderbuikgevoel”, zegt Lenny. “We denken vaak bij eenzaamheid aan oudere mensen, maar ook jongeren en mensen in het werkzame leven kunnen eenzaam zijn. Je kunt zelfs midden in een groep met anderen staan en je eenzaam voelen. Eenzaamheid en alleen zijn; het is niet hetzelfde.”

Boost
Er zijn verschillende factoren waardoor mensen zich eenzaam kunnen voelen. Het verlies van een naaste, gepest worden door je omgeving, geen vrienden hebben, maar ook de individualisering van de maatschappij. “Vroeger stonden de buren nog op straat, maar waar zie je dat nog?”, zegt Christ. Omkijken naar je medemens, daarin ligt mogelijk een wapen tegen de eenzaamheid. “Mij triggerde destijds de oproep van de KBO aan leden om iemand mee te nemen die mogelijk eenzaam was. Maar heeft dat iets opgeleverd?”, vraagt Lars zich af. Volgens Christ was het effect beperkt, maar werkte het wel kleinschalig. “Maar als er één iemand mee geholpen is, dan is dat al heel wat”, vindt Lenny. De Week tegen Eenzaamheid geeft aandacht aan een probleem waar iedereen zichtbaar en onzichtbaar mee te maken kan hebben. “De Week tegen Eenzaamheid geeft een boost, reuring aan het onderwerp. We moeten het onderkennen, er bekendheid aan geven en het vervolgens gezamenlijk en individueel proberen aan te pakken”, denkt de wethouder. “Maar hoe ontdek je het dan?”, vraagt Jos zich af. “Sommigen spreken zich uit, dan heb je al wel een ingang”, aldus Lars.

Buiten
Maar helaas, het dagelijkse leven is geen stripverhaal waarbij in een tekstballon staat ‘eenzaam’. En echt eenzame mensen treden ook niet graag naar buiten. Toch is dit wel waar een deel van de oplossing ligt. Want waar Lars, Christ, Lenny en Jos het over eens zijn, is dat eenzaamheid staat en valt met sociale contacten. “Gemeenschapszin en je daarin thuis voelen kan al veel helpen. Maar ook in het onderwijs ligt wellicht een taak”, denkt Jos. “Wat dat betreft is het jammer dat de maatschappelijke stages van vroeger geen vervolg hebben gekregen. Als je jezelf inzet als vrijwilliger en een ander helpt, kun je ook jezelf helpen als je je eenzaam voelt”, zegt Lenny. Om eenzaamheid aan te pakken, moet je dus naar buiten treden. “Als je denkt dat iemand eenzaam is, meld het dan bij professionals als de BWI of bied bijvoorbeeld zelf een kopje koffie of samen sport kijken aan. Of meld je zelf voor een
activiteit bij de KBO of de vele andere organisaties. We verwelkomen iedereen graag”, sluit Christ af.

BWI Woensdrecht legt graag verbindingen om het leven van mensen prettiger te maken. Bijvoorbeeld via de actie ‘Zullen wij samen iets leuks doen?’ Verras iemand met deze kaart: een uitnodiging om samen een kopje koffie te drinken of iets te ondernemen. U kunt één van de voorbeelden aankruisen of zelf iets bedenken en opschrijven. De kaart is gratis op te halen in de ontmoetingsruimte van het gemeentehuis (bibliotheek).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief