Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Wethouder presenteert begroting 2022: ‘Solide basis voor het volgende college’

Door: Remko Vermunt Algemeen

HOOGERHEIDE - Wethouder Henk Kielman heeft donderdagmiddag de begroting voor het jaar 2022 gepresenteerd. “Het ziet er positief uit”, begon de wethouder. “De cijfers van 2022 laten een positief resultaat zien van 1,3 miljoen euro en ook de jaren daarna hebben we zwarte cijfers. Daar hebben we hard aan gewerkt, maar zo zorgen we voor een solide basis voor het volgende college.”

Het jaar 2021 is nog niet voorbij, dus er wordt nog een slag om de arm gehouden. Toch is Kielman positief over de huidige cijfers. “Het ziet er op dit moment naar uit dat we het jaar 2021 gaan afsluiten met een positief saldo van één miljoen euro en ook de begroting van 2022 laat een positief resultaat zien. Het gaat dus financieel goed in Woensdrecht.” Dat is volgens de wethouder onder andere te danken aan de invoer van de kwartaalrapportages. “Doordat we nu ieder kwartaal beter naar de cijfers kijken, zijn we ons ook bewuster van de financiën. Daarmee voorkom je verrassingen die we in het verleden wel eens tegen zijn gekomen.”

Toch zijn er de komende jaren nog zaken die voor onzekerheid zorgen in de begroting. “Dan moet je denken aan onderwerpen zoals Jeugd, wmo, duurzaamheid, omgevingswet en het gemeentefonds. Dat zijn allemaal zaken die we zo goed mogelijk proberen te volgen.” Het gemeentefonds is bijvoorbeeld een bedrag dat de gemeente vanuit het Rijk krijgt, maar die bedragen verschillen jaarlijks enorm. “Als het gemeentefonds nadelig uitpakt, kunnen we qua saldo toch opeens op nul uitkomen. We kunnen dus niet achterover leunen.”

Om ervoor te zorgen dat de gemeente het positieve resultaat blijft behouden, worden de lasten voor de inwoners dit jaar minimaal verhoogd. “De ozb-belasting wordt verhoogd met twee procent inflatiecorrectie en ook de afvalstoffenheffing wordt twee procent duurder. Dat betekent dat het vaste tarief voor afvalstoffen verandert van 175 euro naar 178,50 euro.” De rioolheffing blijft komend jaar wel gelijk. “Dit is natuurlijk een voorstel, de raad gaat op 11 november nog in gesprek over de begroting.”

Nieuw dit jaar is dat de begroting voor het eerst ook online beschikbaar wordt gesteld aan inwoners. Via de website woensdrecht.begrotingonline.nl kan iedereen de begroting inkijken. “Het zijn precies dezelfde cijfertjes en dezelfde tekst, maar dan net iets overzichtelijker weergegeven.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief