John Mathijssen.
John Mathijssen. Foto: Roland Pijnen

Museum Den Aanwas mag eindelijk weer open

Door: Roland Pijnen Algemeen

OSSENDRECHT - Museum Den Aanwas in Ossendrecht moest door de coronacrisis noodgedwongen overgaan tot sluiting. Anderhalf jaar later opende het rijksmonument weer haar deuren. Waar normaliter het museumseizoen eindigt in oktober, is oktober nu de startmaand. Penningmeester John Mathijssen van de Woensdrechtse heemkundekring het Zuidkwartier staat te popelen: “Heel het bestuur is er blij mee”.

De anderhalve meter regel kon niet gehanteerd worden in museum Den Aanwas, waar het volgens de penningmeester simpelweg te klein is. Toen die maatregel verviel, kon museum Den Aanwas na al die tijd weer open. Achter de schermen was Mathijssen hard bezig om te kijken of een eventuele opening geen problemen met zich mee zou brengen. “Ik heb een extra check gedaan bij het crisisteam van de gemeente Woensdrecht. Volgens mijn interpretatie kon het museum open. Ik vroeg of dat het geval was en het antwoord was ja.” De mensen die normaliter op zondagmiddag bij het museum waren zijn gepolst of zij beschikbaar zijn en dat bleek het geval, dus stond niets de heropening nog in de weg. Ondanks het positieve nieuws zijn de naweeën van corona nog voelbaar. 

Thematentoonstelling
De jaarlijkse thematentoonstelling, dit jaar over ‘Scouting door de jaren heen’, in de tentoonstellingsruimte achter het museum, kan namelijk niet doorgaan. “Om nu nog, à la minute, aan de slag te gaan is geen optie”, vindt Mathijssen. Het bestuur heeft in overleg met de scoutingverenigingen besloten te tentoonstelling te houden van april tot oktober 2022. Mathijssen: “In de hoop dat we dan geen last hebben van coronaperikelen.” Het is een samenwerking met als doel het werven van leden voor beide partijen. Het museum wordt gezien als doorloop locatie. Bij binnenkomst wordt dan ook niet gevraagd om een geldig vaccinatiebewijs of negatieve coronatest. Indien het huidige besluit intact blijft is museum Den Aanwas iedere zondag geopend van 13:30 tot 16:30 uur tot en met zondagmiddag 12 december 2021. Museumbezoek buiten de openingstijden is ook mogelijk. Informatie is te vinden op de website www.hkk-zuidkwartier.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief