<p>Het voormalige gemeentehuis van Ossendrecht.</p>

Het voormalige gemeentehuis van Ossendrecht.

(Foto: José van der Wegen)

Betrokken inwoners helpen gemeente met erfgoedbeleid

WOENSDRECHT – Er is al veel over gezegd en geschreven, maar in de gemeente Woensdrecht ontbreekt het op dit moment nog steeds aan goed erfgoedbeleid. Maar als het aan een groep betrokken inwoners ligt komt hier zo snel mogelijk verandering in. Zij hebben een werkgroep gevormd onder de vlag van de Stichting Behoud Cultuurhistorisch Erfgoed Zuidwesthoek.


Een overkoepelende erfgoedgroep als spreekbuis richting de gemeente. Die oproep deed wethouder Jeffrey van Agtmaal al eerder. De Stichting Behoud Cultuurhistorisch Erfgoed Zuidwesthoek nam de uitdaging als een van de eersten onofficieel aan en vroeg geïnteresseerde inwoners zich te melden om een werkgroep te vormen. Een twaalftal inwoners uit met name Ossendrecht, Hoogerheide en Woensdrecht reageerde. De kernen van Putte en Huijbergen zijn helaas ondervertegenwoordigd binnen de werkgroep. Volgens Dees Verbeek, voorzitter van de Stichting Behoud Cultuurhistorisch Erfgoed Zuidwesthoek, zijn er inmiddels twee bijeenkomsten geweest. “In de eerste bijeenkomst hebben we onder meer samen met de wethouder besproken hoe we in de gemeente omgaan met erfgoed. Om dat te verbeteren moet er een goede beleidsnota komen.”

Inventarisatie
Om de gemeente daarbij te helpen neemt de werkgroep op eigen initiatief onder meer beleidsnota’s van andere gemeenten door, zodat een adviesvoorstel gemaakt kan worden voor erfgoedbeleid voor Woensdrecht. In de tweede bijeenkomst van de werkgroep is besproken dat ook een inventarisatie nodig is van al het erfgoed in de gemeente Woensdrecht. “Op dit moment zijn er maar een paar gemeentelijke monumenten, maar de wens is om dit uit te breiden, om te voorkomen dat panden zonder status gesloopt of onherstelbaar gewijzigd worden. Daarom gaan de leden van onze werkgroep in de komende tijd in de gemeente op pad om te kijken welke panden, locaties of andere erfgoedgerelateerde objecten zeker op de lijst moeten komen.” Er is al wel een inventarisatielijst gemaakt in het verleden, maar deze lijst is sowieso gedateerd, aangezien enkele panden hierop inmiddels gesloopt zijn. Op 13 januari 2022 is er overigens een nieuwe themabijeenkomst over Woensdrechts erfgoed. Dit is een vervolgbijeenkomst op die van 31 oktober 2019, waar mede door de uitbraak van de coronacrisis geen opvolging aan is gegeven. Mensen met interesse in de werkgroep van SBCEZ, met name uit Putte en Huijbergen, kunnen zich melden bij Dees Verbeek via dverbeek@ziggo.nl. Uiteraard is het ook mogelijk voor andere groepen om de gemeente te helpen met het erfgoedbeleid.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief