Bart van der Veen (links) en Jim Raaijmakers.
Bart van der Veen (links) en Jim Raaijmakers. Foto: Roland Pijnen

Documentaire over Slag om Woensdrecht gaat zondag in première

Door: Roland Pijnen Algemeen

WOENSDRECHT - Komende zondag is het zover, dan gaat de film ‘Slag om Woensdrecht, de laatste ooggetuigen’ in première in het gemeentehuis van Woensdrecht. Het afgelopen jaar hebben Bart van der Veen en Jim Raaijmakers 10 Woensdrechtenaren geïnterviewd die de bloedige slag om Woensdrecht in 1944 meegemaakt hebben.

De gemeente Woensdrecht juicht het project toe en heeft het dan ook gefinancierd. Van der Veen is ‘dik tevreden’ over het eindresultaat van de documentaire, die is gemaakt om de verhalen van ooggetuigen door te kunnen geven aan toekomstige generaties. “Ik en Jim kijken terug op een in onze ogen gelukte documentaire.” Op de vraag waarom het zo belangrijk is om Bevrijdingsdag te vieren antwoordt hij: “Om stil te staan bij het feit dat de offers die zijn gebracht, door zowel burger als militair, herdacht worden.”

Herinnering levend houden
Uit alle kernen van de gemeente waren er aanmeldingen, behalve vanuit Huijbergen. Van der Veen: “Dat is jammer want het had de documentaire volledig gemaakt.” Het coronavirus was een sta-in-de-weg. “Het idee om een documentaire te maken lag al een jaar op de plank. Er is gewacht tot de coronavaccinaties werden gezet en er wat vertrouwen bij de mensen was”, vertelt Van der Veen, die maar al te goed wist dat het er nu van moest komen. “Het is een generatie die ons aan het ontvallen is.” Van der Veen hoopt dat de documentaire op verschillende basisscholen te zien zal zijn. “Dat is één van de wegen die ik wil bewandelen om de documentaire breed uit te dragen.” De bedoeling is dat de documentaire, die tijdens de première alleen te zien is voor de geïnterviewden en bij twee van hen nabestaanden door hun overlijden, op een later moment te zien is voor het grote publiek. Van der Veen denkt aan een filmdag met interactieve activiteiten in het gemeentehuis. “Het is een moment waar mensen verhalen kunnen delen waar wie weet mooie dingen uit ontstaan.”

Aandacht die het verdient
Van der Veen uit zijn onvrede over de slag die nooit de aandacht heeft gehad die het verdient. “In één gemeente waar 22 dagen gevochten wordt met een gevechtsfront van bijna 20 kilometer lang is voor Nederlandse begrippen uniek.” Hij voelde zich dan ook geroepen om de Slag om Woensdrecht onder de aandacht te brengen. “Om te laten zien dat zij die betrokken waren bij de oorlog niet vergeten zijn.” Vorig jaar heeft het duo inwoners van de gemeente opgeroepen om op 24 oktober een Canadese vlag uit te hangen. Deze oproep geldt ook voor dit jaar. “Het is een mooi, kleinschalig gebaar dat je als gemeente vlagt voor de Canadese gesneuvelden. Het zou tof zijn als dit een standaardsymbool wordt.” Van der Veen en Raaijmakers zijn dankbaar voor het feit dat de mensen hun persoonlijke verhalen en emoties hebben willen delen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief