Afbeelding
Foto: José van der Wegen

“Het zou mooi zijn als we winnen”

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HUIJBERGEN/OSSENDRECHT – Molen Johanna in Huijbergen en voetbalvereniging ODIO in Ossendrecht maken kans op een vergoeding van de helft van de kosten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Deze actie, een initiatief van Rabobank, is bedoeld om de lokale leefomgeving te helpen verduurzamen.

De Rabobank helpt de eigenaren van maatschappelijke gebouwen bij het aanschaffen en installeren van zonnepanelen. Dit zijn gebouwen die klant zijn van Rabobank en de leefomgeving kenmerken. Alleen leden van de Rabobank kunnen op de deelnemende gebouwen stemmen. Maar met deze actie bepaal je dus mede welke maatschappelijke gebouwen Rabobank helpt met verduurzamen. De winnaars ontvangen vervolgens de helft van de kosten voor aanschaf en installatie van zonnepanelen. In de gemeente Woensdrecht zijn Molen Johanna en voetbalvereniging ODIO nog in de race bij deze zonnepanelenactie. Ook maatschappelijke gebouwen in De Heen, Lepelstraat, Steenbergen, Roosendaal en Bergen op Zoom doen mee binnen het werkgebied van Rabobank Zuidwest-Brabant.

Energielasten

Volgens Gerard de Dooij, verantwoordelijk voor het accommodatiebeheer bij ODIO, is de deelname aan de zonnepanelenactie een volgende stap in de verduurzaming bij de Ossendrechtse voetbalvereniging. “Toen we een jaar of vijf de nieuwe velden kregen, hebben we ook geïnvesteerd in led-verlichting. Nu zijn we al een tijdje bezig met de voorbereidingen voor zonnepanelen op de kantine en kleedlokalen. De actie van de Rabobank zou ons daarbij kunnen helpen, want de prijzen van energie stijgen momenteel sterk en daar hebben wij als vereniging ook last van. Met zonnepanelen zouden we de maandelijkse energielasten enorm kunnen beperken.” Wanneer de vereniging zo goed als energieneutraal zou kunnen gaan werken, scheelt dat op jaarbasis enkele duizenden euro’s aan energiekosten. “Bovendien zouden we met de actie ook nog geld overhouden voor andere zaken waar we mee bezig zijn, zoals de vernieuwing van het dak. Als we de actie mochten winnen, dan is de helft van de kosten vergoed krijgen toch mooi meegenomen.”

Energieneutraal

Ook bij de Molen Johanna in Huijbergen doen ze mee aan de zonnepanelenactie, bedoeld voor op de nieuwe multifunctionele en educatieve ruimte. Op die manier wil het bestuur van Stichting Molen Johanna zo energieneutraal mogelijk zijn. “We zijn nu nog erg druk bezig met de afwerking van onze nieuwe multifunctionele ruimte bij de molen. De zonnepanelen zouden ons helpen bij het doel om energieneutraal te werken”, aldus Theo Sanders, voorzitter van Stichting Molen Johanna. “We hebben overigens al wel van een gulle gever een gift gehad voor de aanschaf van zonnepanelen, maar als we de actie zouden winnen, dan kunnen we de panelen bijna gratis aanschaffen. En dan houden we weer financiële ruimte over voor andere investeringen aan het nieuwe gebouw, want daar moet nog veel aan gebeuren. De bouw kost immers ook veel geld en we hebben nu nog niet zoveel inkomsten. Als we straks open gaan met de ruimte en het winkeltje, dan kunnen we toewerken naar meer opbrengsten voor de molen en de exploitatie van de ruimte.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief