Afbeelding
Foto: Privébezit Bob van Vliet

‘Ik kan overal inspiratie in vinden’

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

PUTTE - Bob van Vliet (80) uit Putte is bij velen bekend als zanger Bob Mustang en voorzitter van de stichting Frontier & Friends, maar hij is van veel meer markten thuis. Zo heeft hij al drie boeken geschreven en nummer vier is net vers van de pers. In ‘Te gek voor woorden’ besteedt Bob aandacht aan woordspelingen, gecombineerd met gedichten van zijn hand.

De bundel omvat veel humor en af en toe een scherp randje, maar ook diverse prachtige gedichten van Bob. Het idee voor dit vierde boek ontstond eigenlijk als vanzelf. “Onze jongste zoon woont in Finland en is getrouwd met een Finse. Zij spreekt wel Nederlands, maar het Nederlands is best een vreemde taal. In het Nederlands zijn er soms woordspelingen die elders niet voor komen.” Toen zijn schoondochter dan ook de woorden ‘linke soep’ hoorde, begreep ze niet welke soep er bedoeld werd. “Toen ben ik op zoek gegaan naar veel meer woordspelingen in het Nederlands en ik kwam er zo’n 500 tegen, die ik in het boek heb opgeschreven.” Voorbeelden hiervan zijn onder meer ‘Piet doet het weinig, Klaas vaak’ en ‘De groenteboer zweet peentjes’. 

Gedichten
Naast de woordspelingen bevat het boek ook zo’n 45 gedichten, waarbij de lengte van de gedichten varieert van kort tot lang. “De gedichten zijn in de coronatijd geschreven. Het zijn gedichten die toen op me af zijn gekomen. Van beroep ben ik zanger, maar ik heb altijd geschreven, ook liedjes voor bijvoorbeeld André Hazes senior en Conny Vandenbos. Ik ben nu 80, maar ben begonnen met mijn vijftiende. Ik kan overal inspiratie in vinden. Als ik en mijn vrouw bijvoorbeeld wandelen, dan ben je in Putte natuurlijk zo over de grens. Eens kwamen we dan een tafereeltje tegen van een fietsframe bij een oude schuur. Dat beeld onthoud ik dan, terwijl de woorden zichzelf vormen. Gelukkig heb ik een goed geheugen. Ik kan dan rustig nog wat andere dingen doen en wanneer ik thuis ben, schrijf ik het allemaal op. Het schiet me dan gewoon te binnen.” Soms komen er ook weleens mensen naar hem toe met de vraag een gedicht te schrijven. Enkele van die gedichten zijn ook in het boek opgenomen.

Frontier & Friends
Niet alleen schrijven is als een tweede natuur voor Bob van Vliet, de muziek is een grote liefde, terwijl schilderen ook een hobby van hem is. “Ik vind dichten en muziek maken even leuk en dan schilder ik ook nog. Ik vind de creatieve afwisseling zo leuk. Ik voel me een geluksvogel, soms komt het me allemaal aanwaaien voor mijn gevoel.” Naast het schrijven van boeken is hij ook nog voorzitter van de stichting Frontier & Friends. “Via de stichting proberen we muzikaal talent te begeleiden in hun carrière en ze bijvoorbeeld te helpen aan een platencontract. Binnenkort organiseren we dan ook een muzikale middag in restaurant De Heusche Bollaert in Putte.” De stichting, die werkt aan het verkrijgen van een ANBI-status, houdt Bob ook een beetje jong. “Via de stichting ontmoet ik allerlei jong talent en ben ik altijd bezig. Ik ben ook helemaal geen type voor achter de geraniums. Laat mij maar lekker bezig zijn.”

Het boek ‘Te gek voor woorden’ is onder meer verkrijgbaar via online boekhandels als Bol.com, maar ligt ook bij de Primera-winkels in Putte en Hoogerheide. Het boek beslaat 130 pagina’s en kost 14 euro. Een deel van de opbrengsten van het boek gaat naar de stichting Frontier & Friends. ISBN 978-9082531886.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief