Foto: Privébezit familie van Crugten

Jurrien racet straks op MotoGP-circuits

HOOGERHEIDE - In 2020 werd Jurrien van Crugten op twaalfjarige leeftijd Rookie Kampioen in de Molenaar NSF 100 Cup, een klasse in de motorsport. Na nog een jaar in dezelfde cup met een tweede plaats in het eindklassement start komend weekend een nieuw hoofdstuk in Jurriens racecarrière, namelijk de Northern Talent Cup (NTC) als naprogramma van de MotoGP. En daarmee komt zijn droom, MotoGP rijden, weer een stap dichterbij.


Volgens Jurrien en zijn vader Patric was het seizoen 2021 een spannend seizoen. “Ik ging met een andere jongen gelijk op, maar uiteindelijk werd ik met zeven punten verschil tweede in het eindklassement. Maar we hebben ons toen wel ingeschreven voor de Northern Talent Cup. Daar kwamen we terecht in het BB64-team van Moto2-coureur Bo Bendsneyder. In januari is mijn deelname aan de NTC definitief bevestigd door Dorna, de organisatie achter onder meer de MotoGP. Van 12 tot en met 15 mei rij ik al mijn eerste wedstrijd tijdens het MotoGP-weekend in Le Mans.” 

MotoGP
Daarmee komt voor Jurrien een droom steeds dichterbij, want die droom is net als twee jaar geleden niet veel veranderd: rijden in de MotoGP. “De NTC is feitelijk een soort naprogramma van de MotoGP, maar maakt wel deel uit van dezelfde organisatie, Dorna. Na de NTC stroom je meestal door naar de Red Bull Rookies. Als je de NTC wint, dan mag je sowieso starten bij de Red Bull Rookies. Maar we verwachten dat we wel een paar jaar in de NTC blijven rijden, in verband met een naar boven bijgestelde leeftijdsgrens.” Jurrien is nu 13 jaar en daarmee een van de jongere rijders in de NTC. “De meeste andere rijders zijn 14, 15 of zelfs 16. Ik ben veruit de jongste.” Dat betekent niet dat Jurrien geen ambities heeft. “Mijn doel is zoveel mogelijk in de top-10 te rijden en de top-10 in de eindstand te behalen.”  Tijdens een eerste trainingsweekend op het Duitse circuit van Oschersleben reed Jurrien steeds rondetijden die zeker competitief genoeg zijn om een top-10 als haalbaar te zien. “Maar we kijken vooral naar hoe ver we komen. Dit eerste jaar staat er toch niets op het spel.”

Circuits
Voor Jurrien is het wel bijzonder om in de NTC mee te mogen rijden, want de circuits waar hij straks zal racen, zijn niet de minste circuits. Naast Le Mans racet de Hoogerheidenaar straks op de Duitse circuits Oschersleben en de Sachsenring, tijdens het TT-weekend op Assen, het Tsjechische Most-circuit en de Oostenrijkse Red Bull Ring. “Alles is nieuw nu, qua circuits. We moeten zelf onze eigen motoren en onderdelen regelen, maar brandstof en banden en ondersteuning van monteurs worden geregeld door de organisatie. Ook reiskosten moeten we zelf betalen, maar gelukkig hebben we sponsors en de beschikking over een vaste monteur in de persoon van Jan Poppe.” Jurrien zit naast het racen natuurlijk ook nog gewoon op school. “Gelukkig krijg ik van mijn school, ‘t Rijks, alle medewerking om te kunnen racen, al betekent het wel veel voorwerken en in de auto huiswerk maken.” Om zich voor te bereiden op de races doet hij ook nog ander huiswerk. “Ik stamp de lay-out van de circuits helemaal in mijn hoofd en verder rijd ik veel races op de Playstation.” Alles voor het ultieme doel: top-10 en uiteindelijk die MotoGP.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief