Foto: Humphrey Hekhuizen

Nationale Molendagen bij Molen Johanna

HUIJBERGEN - In het weekend van 14 en 15 mei worden de Nationale Molendagen 2022 gehouden. Ook Molen Johanna in Huijbergen opent dan de deuren, maar alleen op zondag 15 mei. Daar heeft Stichting Molen Johanna echter een goede reden voor, want deze dag is ook de opening van de gloednieuwe educatieve ruimte. 


Volgens Theo Sanders, voorzitter van Stichting Molen Johanna, is besloten om alleen op zondag de deuren van de molen te openen en de molen te laten draaien. “We hebben het zo druk om alle puntjes op de ‘i’ te zetten voor de opening van de educatieve ruimte, dat we onze tijd goed willen benutten om alles voor de zondag in gereedheid te brengen. Het is nu nog een grote bouwplaats, dus we hebben onze tijd hard nodig om alles op orde te brengen.” Op zaterdag 14 mei zal Molen Johanna dan ook niet geopend zijn en niet draaien, al is de molen uiteraard altijd wel van buitenaf te bezichtigen. Op de zondag zelf is de molen wel geopend tot 17 uur. “Van 14 uur tot 15 uur is dan de officiële opening van de educatieve ruimte in aanwezigheid van wethouder Jeffrey van Agtmaal. Daarna is iedereen die wil van harte welkom om onze nieuwe aanwinst te komen bekijken.” 

Aankleding

Er vinden op deze zondag geen specifieke activiteiten rondom de molen plaats. Wel zal de molen, in verband met de opening van de educatieve ruimte, feestelijk aangekleed worden. “We hopen met de beperkte middelen die we hebben toch een feestelijk tintje aan de molen te kunnen geven.” Molen Johanna is de enige molen in de gemeente Woensdrecht die de tand des tijds heeft doorstaan. Molen Johanna werd in 1862 in gebruik genomen en is een zogenoemde bergmolen of beltmolen met bovenkruier. Dat betekent dat alleen het bovenste gedeelte van de bovenkruier, dus de kap met de wieken, draaibaar is. Het is een zogenaamde korenmolen, al werd er ooit ook een zagerij aangedreven. Tegenwoordig wordt er weer eigen meel in de molen gemalen en verkocht en is er sinds vorig jaar ook weer een gediplomeerd molenaar aanwezig in de persoon van Judo Goris.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief