Foto: Humphrey Hekhuizen

“We lopen samen hard voor Stijn en het Diabetes Fonds”

HOOGERHEIDE - In januari 2020 werd bij Stijn Oerlemans uit Hoogerheide van het ene op het andere moment de diagnose ‘diabetes type 1’ gesteld. Een medische diagnose die niet alleen het leven van Stijn op zijn kop zette, maar die van het gehele gezin. Om geld in te zamelen voor het Diabetes Fonds en daarmee meer onderzoek naar diabetes type 1, lopen Stijn en zijn familie en vrienden op 14 mei de New York Mini Marathon in Rotterdam. 


De New York Mini Marathon is een initiatief van het Diabetes Fonds en is bedoeld om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar deze ziekte waar meer dan 1 miljoen Nederlanders mee te maken hebben, met als uiteindelijke doel te kunnen komen tot genezing van deze ziekte. Want in het gezin van Stijn merken ze elke dag wat diabetes met zich mee brengt. “Stijn is nu acht, maar begon in 2020 van de een op andere dag meer dorst te krijgen. Het werd op een gegeven moment zo erg, dat hij bijna continu aan de kraan hing. Bij ons gingen alle alarmbellen rinkelen en een bezoek aan de huisarts bevestigde ons vermoeden van diabetes. Uiteindelijk lag Stijn toen vijf dagen in het ziekenhuis en moest hij aan de insuline. Wij als ouders kregen een hoop huiswerk mee om Stijn te helpen, maar gelukkig kregen we hierbij ook goede begeleiding vanuit het ziekenhuis”, aldus vader Arjan Oerlemans. 

Insuline
Volgens de artsen had Stijn gewoon domme pech om met diabetes type 1 geconfronteerd te worden. “Hij kan er wel 100 jaar mee worden, maar hij zit er wel zijn hele leven aan vast.” Voor nu betekent de diagnose diabetes type 1 vooral dat Stijn vier keer per dag insuline moet spuiten. “Daarnaast moeten we meerdere keren per dag zijn bloedsuiker testen en meten en aan de hand daarvan bepalen hoeveel insuline hij nodig heeft. We zijn continu aan het rekenen en tellen hoeveel koolhydraten hij gegeten heeft. Vooralsnog krijgt hij de insuline met de pen, maar aan een insulinepomp wordt gewerkt.” Omdat de diabetes een hevige impact op het gezin Oerlemans heeft, heeft alles wat met diabetes te maken heeft de aandacht van de familie. Dus toen moeder Anouk op social media een oproep van het Diabetes Fonds over de New York Mini Marathon tegenkwam, was de keuze snel gemaakt. “Anouk loopt al langer hard en heeft mij overgehaald om mee te lopen. Samen met Anouks broer en nog twee vrienden vormen we nu een team, team Stijn, en lopen we op 14 mei 21 kilometer voor het Diabetes Fonds. Stijn en onze dochter Lieke, lopen diezelfde dag de Kids Run, samen met nicht Noor, neefje Tuur en Lynn, Femm, Daan en Ivan, de kinderen van onze vrienden.”

Doneren
Om goed voor de dag te komen tijdens deze New York Mini Marathon is Team Stijn al flink aan het trainen. Anouk heeft al een loop van 21 kilometer in de benen zitten, Arjan nog niet, maar denkt het op karakter ook te kunnen doen. “Lopen is ook eigenlijk bijzaak, het gaat ons om het ophalen van geld voor het Diabetes Fonds.” En in dat doel slaagt Team Stijn in optima forma! “We begonnen met een doelstelling van 1.500 euro, dat werd 3.000, 5.000 en nu is ons doel 20.000 euro.” Momenteel heeft Team Stijn maar liefst 18.803 euro opgehaald, veruit het meeste van alle deelnemende teams aan de New York Mini Marathon. “Iedere deelnemer steunt echter het Diabetes Fonds en alle teams lopen voor hetzelfde doel. We hopen ons doel van 20.000 euro straks te mogen realiseren. Want echt met iedere euro voor het Diabetes Fonds zijn we blij.”

Wilt u Team Stijn helpen? Doneer dan via https://www.newyorkminimarathon.nl/team/team-stijn 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief