Afbeelding
Foto: Natuurwerkgroep

Stadlander onderzoekt aanwezigheid gierzwaluwen, vleermuizen en huismussen

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Niet alleen Woningstichting Woensdrecht is bezig met ecologisch onderzoek naar gierzwaluwen, vleermuizen en huismussen. Ook corporatie Stadlander is met onderzoek bezig in het kader van de generale ontheffing waar naartoe gewerkt wordt. 

Volgens woordvoerder Ria van Gils van Stadlander is voor deze corporatie het onderzoeksbureau Regelink actief. “Zij kijken naar de leefomgeving en aanwezigheid van de gierzwaluw, de huismus en alle soorten vleermuizen. Met het onderzoek willen we komen tot een generale ontheffing, maar zoeken we ook de balans tussen dier en natuur en de woonomgeving van de mens.” Met het verduurzamen van woningen verbetert de leefomgeving van de mens, maar niet altijd die van dieren. “Wanneer je bijvoorbeeld kieren dicht ter isolatie kunnen de huismus en de gierzwaluw het lastig hebben. Daarom is het zaak hier op te letten bij het verduurzamen van het woningbestand.” 

Op voorhand
Net als alle corporaties moet Stadlander in 2050 een CO2-neutraal woningbestand hebben. “We moeten nog zo’n 12.000 woningen verduurzamen en hopen zo’n 400 woningen per jaar CO2-neutraal proberen te maken.” Met het veldecologische onderzoek hoopt de corporatie op voorhand in kaart brengen welke dieren er leven. “Zo bekijken we nu de aanwezigheid van huismussen en vleermuizen in De Hoef. Dit onderzoek loopt in fases tot zeker 1 oktober. Tot die tijd zijn de veldecologen actief op diverse tijdstippen in de wijk.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief