Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

WK Cyclo-cross komt naar Hoogerheide

Door: Joep Bremmers Algemeen

WOENSDRECHT - Met gepaste trots presenteerde de organisatie van de GP Adrie van der Poel afgelopen vrijdag de plannen voor het wereldkampioenschap Cyclo-cross in Hoogerheide. Het is de derde keer dat het de organisatie is gelukt om het wereldkampioenschap naar Hoogerheide te halen. Het 2023 Cyclo-cross World Championship wordt gehouden op 4 en 5 februari.

Voorzitter Jan Prop was zichtbaar in zijn nopjes dat het wederom is gelukt om een wereldkampioenschap in Hoogerheide te organiseren. “Je krijgt er toch gewoon kippenvel van dat een klein dorpje in West-Brabant het wereldkampioenschap kan krijgen. We gingen in eerste instantie voor het WK van 2022, maar dat is niet gelukt. Gezien de coronaperikelen kwam dat achteraf natuurlijk goed uit.” Juist op de dag dat het wereldkampioenschap 2023 werd aangekondigd kwam in het nieuws dat er mogelijk een ‘zomergolf’ komt en de pandemie nog niet voorbij is. Prop: “In 2022 moesten er de GP Adrie van der Poel zonder publiek organiseren. Als corona weer de kop opsteekt hoop ik dat de politiek minder gaat zwalken. Het moet gewoon doorgaan, desnoods met toegang met een QR-code.”

Vrijwilligers
Dat het WK naar Hoogerheide komt is een mooie opsteker voor de gemeente Woensdrecht en de regio. Volgens Prop is er becijferd dat de naar verwachting zestigduizend toeschouwers zo’n 5,2 miljoen in de regio besteden. “Ik denk niet dat de ondernemers in de regio anders in een doorsnee weekend in de winter zo’n omzetten draaien,” zegt Prop. Voor de organisatie van het wereldkampioenschap kan de organisatie rekenen op de hulp van zo’n 400 tot 450 vrijwilligers. “Het zijn vrijwilligers maar ze krijgen van ons wel een vergoeding,” legt Prop uit. “Veel vrijwilligers steunen met de vergoeding een goed doel. Bijvoorbeeld een voetbalteam dat graag internationaal wil spelen. Het geld wordt daarmee opnieuw geïnvesteerd in de regio, hoe mooi kan het zijn.”

Duurzaamheid
Ook heeft de organisatie duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo wordt er tijdens het wereldkampioenschap geschonken in glazen met statiegeld, de organisatie loopt daarmee vooruit op de landelijke trend. Prop: “We doen op en rond het parcours aan afvalscheiding. Leerlingen van het ZuidWestHoek College vormen een ecoteam en gaan afval opruimen en afval scheiden.” Daarnaast is er ook speciaal beleid voor niet verkocht voedsel om zo verspilling tegen te gaan. “Al het niet aangeroerde voedsel wordt niet weggegooid maar krijgt een tweede kans. Het wordt geschonken aan bijvoorbeeld een verzorgingstehuis of de daklozenopvang. Met deze social return on investment zijn we ook in sociaal-maatschappelijk opzicht goed bezig.”


Regenboogtrap
De plannen voor het wereldkampioenschap werden afgelopen vrijdag uit de doeken gedaan tijdens een bijeenkomst met sponsoren in Non Plus Ultra in Woensdrecht. Eerder werd al het startsein gegeven van de voorbereidingsperiode bij de trappen in het WK-parcours bij de kruising Onderstal/Scheldeweg in Hoogerheide. Vertegenwoordigers van de organisatie en het college van burgemeester en wethouders onthulden de in regenboogkleuren geschilderde trap.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief