Foto: Roland Pijnen

Duivensport gaat om liefde tussen mens en dier

HOOGERHEIDE - Verenigingen zijn vóór en van alle mensen. Een kantinebeheerder, voorzitter of lid. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor het verenigingsleven. In rubriek ‘De Derde Helft’ schetsen we een portret van deze mensen. Deze week: lid PV de Luchtklievers Piet Meesters.


De Luchtklievers is een postduivenvereniging die al ruim 155 jaar bestaat. Duivenliefhebbers komen er samen en doen mee aan de competitie in de duivensport, waarbij postduiven geleerd worden een traject tussen een lossingsplaats en hun hok moeten afleggen. De winnaar is de eigenaar van de betreffende duif. Meesters, liefhebber of in vakjargon duivenmelker genoemd, is sinds 2000 lid van de vereniging. Zijn grote liefde voor de duivensport is hem met de paplepel ingegoten. Waar de meeste zevenjarigen nu nog met Playmobil of Barbies spelen, kreeg Meesters op zijn zevende zijn eerste duif. Een duif met een gebroken vleugel, vader van Meesters, was voor de tweede wereldoorlog al duivenmelker en vond het geweldig dat zoonlief interesse had. De twee brachten veel tijd samen door en maakten onder andere een duivenhok.

Eén met elkaar
Dat de duiven keer op keer hun weg naar huis willen/weten te vinden, is geen vanzelfsprekendheid. Volgens Meesters, is de band tussen een duivenmelker erg belangrijk. “Zonder band, kunnen duiven niet opgeleid worden tot winnaars.” Een band creëren, eist veel toewijding en inzet. De vrouw van Meesters, maakt na iedere lange vlucht een bad met lauw water voor huiswaarts kerende duiven. “De duif komt tot rust en herstelt van zijn inspanning. Na zo’n moment, worden werelden verbonden en is de duif bereid meer te doen voor zijn baasje, dan voor anderen.” Alle duiven - je hoort het goed - herkent de duivenmelker aan hun naam of ringnummer. Een liefhebber zal altijd de duiven welke hij/zij inkorft extra gemotiveerd hebben om deel te nemen aan de komende wedvlucht. Zo ook de ‘blauwe’ duif. Zijn prestatie bij een vlucht naar Dax in Frankrijk, blijft Meesters altijd bij. Ondanks hevige regenbuien en een eerdere verre vlucht naar Bordeaux, behoorde de duif landelijk gezien tot een van de beste deelnemers.

Passie delen
De duivenmelkers van PV de Luchtklievers komen samen in hun clublokaal Café Zaal Boulevard in Hoogerheide om de duiven in te korven. Na thuiskomst van de duiven van de wedvlucht gaan de duivenliefhebbers wederom naar hun lokaal voor het afslaan van hun duivenklok. Voor de coronacrisis, gebeurde dit in grote getalen. Tijdens en na de coronacrisis, is dit veranderd. “We kwamen in kleine groepjes. Dat is goed bevallen. Ik kan de duiven met meer zorg en aandacht inkorven.” Naast het kunnen beoefen van zijn passie, vind Meesters het gezelligheidsbabbeltje onder mede-duivenmelkers belangrijk. “We helpen elkaar, bijzonder dankbaar voor mijn medebestuurders. We zijn één hechte familie.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief