Afbeelding
Foto: Roland Pijnen

‘Wedstrijdzwemmen heeft een positief effect op je’

Door: Roland Pijnen Algemeen

HOOGERHEIDE - Verenigingen zijn vóór en van alle mensen. Een kantinebeheerder, voorzitter of lid. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor het verenigingsleven. In rubriek ‘De Derde Helft’ schetsen we een portret van deze mensen. Deze week: leden zwemvereniging De Zilvermeeuw Femke van Dijk en Anka de Koning.

Femke van Dijk (19) en Anka de Koning (22) zijn al jarenlang lid van de zwemvereniging aan de Moriaansdreef in Putte. Van Dijk nadat ze haar A, B en C diploma had gehaald en bij andere verenigingen had gezwommen. “Maar ik wilde graag wedstrijden gaan zwemmen. Zo ben ik bij zwemvereniging de Zilvermeeuw terechtgekomen.” De Koning is vanaf 2009 onafgebroken lid en draagt, net als Van Dijk, haar steentje bij aan de vereniging door trainingen te geven en als leidinggevende mee te gaan op kamp.

Positief effect
Zwemmen is voor Van Dijk een uitlaatklep, een uitlaatklep die vooral na een drukke dag goed van pas komt. “Ik vind het leuk dat je continue jezelf kan blijven verbeteren, zowel op techniek als op conditie. De beloning komt vanzelf op de wedstrijddag, als er betere tijden gezwommen worden.” De Koning kan zich geen leven voorstellen zonder zwemmen. Ze zegt altijd: ik ben gemaakt voor het water, niet voor het land. “Als ik zwem, ben ik even niet bezig met wat er zich bovenwater allemaal afspeelt.” Ze is naar eigen zeggen niet competitief ingesteld, maar vind het wedstrijdelement bij wedstrijdzwemmen ontzettend verslavend. “Je doet het voor jezelf, de club en je estafetteteam. In mijn ogen heeft dit een positief effect op je mentale en fysieke gesteldheid.”

Plek voor iedereen
Van Dijk voelt zich als een vis in het water bij ZV de Zilvermeeuw. “Door de jaren heen heb ik naast mijn trainingen bij de zilvermeeuw ook nog bij andere verenigingen gezwommen, maar nergens vond ik echt mijn draai zoals ik dat bij de zilvermeeuw heb. Bij ZV de Zilvermeeuw wordt gezelligheid gecombineerd met sporten, waarbij iedereen dit zo fanatiek kan doen zoals degene dat zelf wil. Er is voor iedereen plek.” 

Kamp
De koning vertelt dat er binnen de vereniging een ontzettende leuke sfeer hangt. “Op kamp met je zwemvrienden, jeugd die net begint en hun eerste wedstrijd zwemt maar denk ook aan onze volwassen zwemmers die niet zomaar gaan zwemmen om 30 baantjes te zwemmen maar ook daadwerkelijk iets willen leren en presteren voor hunzelf. Het maakt(e) de week altijd een stukje leuker om naar de vereniging te fietsen.” Ze kijkt terug op een mooie sportieve tijd in de afgelopen 13 jaar binnen de vereniging. “Maar ze zijn voorlopig nog niet van me af”, benadrukt ze.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief