Afbeelding
Foto: Razvan

Vuelta komt naar Woensdrecht

Door: Joep Bremmers Algemeen

WOENSDRECHT - Op zondag 21 augustus wordt de Brabantse Wal een beetje Spaans als de derde etappe van de Vuelta Espana, de Ronde van Spanje, wordt verreden. De etappe start en finisht in Breda en doet vrijwel geheel West-Brabant aan. Het parcours in Woensdrecht staat garant voor een paar pittige heuveltjes en ook ‘kuitenbijter’ De Rijzendeweg is in de route opgenomen en zal voor spannende momenten zorgen.

De derde etappe van de Vuelta, tevens de laatste etappe die in Nederland wordt verreden, start bij het Kasteel van Breda en de renners moeten daarna met de fiets aan de hand door de Grote Kerk van Breda en daarna trekt het peleton het West-Brabantse landschap in. 

Parcours
De doorkomst in de gemeente Woensdrecht vindt naar verwachting tussen 14 en 16 uur plaats. Vanuit Bergen op Zoom komt het peleton de gemeente Woensdrecht binnen via Mattemburgh en Non Plus Ultra. Bovenop de Rijzendeweg vindt ook de eerste bergsprint van de etappe plaats. De renners vervolgen het parcours vervolgens via de Bossestraat, Nederheide, Nieuweg, Onderstal, Scheldeweg, Putseweg en Huijbergseweg. De renners vervolgen de etappe daarna in de richting van de Wouwse Plantage.

Jan Janssen
Burgemeester Steven Adriaansen is in zijn nopjes met de komst van de Vuelta naar Woensdrecht. “Als gemeente ondersteunen we graag alle sportieve initiatieven. Bewegen is gezond en het zorgt voor ontspanning en entertainment. We zijn blij en trots dat de grote Ronde van Spanje onze dorpen passeert”, aldus de burgervader. “Zeg je Ronde van Spanje, dan denken wij aan Jan Janssen. Jan is als inwoner van Putte en ondernemer in onze gemeente een erg gewaardeerde en unieke persoonlijkheid. Hij won als eerste Nederlander een grote Ronde: La Vuelta Espana in 1967. Hij was ook de eerste winnaar van de Tour de France in 1968 én hij werd wereldkampioen in 1964. Jan Janssen heeft een onvoorstelbaar mooi palmares en was de eerste wereldtopper die in onze gemeente kwam wonen.”

Kunstwerken
Het parcours in de gemeente Woensdrecht wordt door de jubilerende stichting ‘Uit de kunst’ opgevrolijkt met kunstwerken en foto’s in het thema ‘Woensdrecht-wielrennen-Nederland-Spanje’. De kunstwerken worden op grote spandoeken afgebeeld en daarmee wordt de doorkomst van de Vuelta aangekondigd en gepromoot. De gemeente Woensdrecht wil samen met de Stichting Vrienden van de koers ook kinderen tot en met 16 jaar uitdagen om zich creatief te uiten. Door tekenaar Eric Elich is een vrolijke kleurplaats getekend die ook op grote spandoeken worden geprint en langs het parcours te zien zijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief