Peter Blommerde uit Ossendrecht.
Peter Blommerde uit Ossendrecht. Foto: Humphrey Hekhuizen

Gedecoreerde Peter Blommerde is een veelzijdige vrijwilliger

Door: Liesbeth van der Togt Algemeen

OSSENDRECHT - Peter Blommerde uit Ossendrecht is een bevlogen en inspirerende vrijwilliger die zich al jarenlang inzet in plaatselijke en regionale organisaties. In april kreeg hij een koninklijke onderscheiding opgespeld door de burgemeester.

Peter Blommerde (63) was gevraagd thuis te blijven op een ‘gewone werkdag’. Hij dacht vanwege een bijeenkomst met collega’s van de BASF waar hij al 43 jaar werkzaam is. Toen uit de voorgereden auto’s een delegatie van de gemeente Woensdrecht klom, begreep hij dat zij voor iets anders kwamen dan advies over de beplanting bij BASF. “We hebben het samen gedaan”, dacht hij toen hij van de burgemeester de koninklijke onderscheiding ontving en hij wilde ‘de luxe delen’. Voor hem was het feest pas écht compleet toen de ploegen vrijwilligers die ook in het complot zaten, tevoorschijn kwamen. “Daar kreeg ik kippenvel van!”

Zelf ooit speerwerper, heeft Blommerde meer dan 25 jaar jonge speerwerpers voor Spado en de regio getraind en gecoacht. Daarnaast kwamen topatleten uit België naar Ossendrecht en heeft hij zelfs een periode als bondstrainer gewerkt. Ook zijn eigen zoons Jeroen en Bjorn begonnen op 6-jarige leeftijd op appeltjes te mikken en raakten enthousiast. “Mogen we nog gooien pa?”, klonk het regelmatig en uiteindelijk werden de jongens samen met dorpsgenoot Lars Timmermans de beste speerwerpers van Nederland.

Oplossing

Wandelend door de weelderige tuin rond zijn huis in Ossendrecht, vertelt Blommerde bevlogen over de bomen. De 50-jarige spar, de 30-jarige Magnolia grandiflora met nu nog schitterende witte bloemen, de bijzondere varens uit Australië en Tasmanië. “In bomen planten ligt de oplossing voor ons stikstof en vooral broeikasgas (CO2) probleem”, weet Blommerde als scheikundige. “Het is makkelijker van zuur naar neutraal te gaan, dan van neutraal naar zuur.” Hij is ervan overtuigd dat relatief eenvoudige ingrepen een oplossing kunnen bieden tegen de verzuring door het stikstofprobleem. Zoals gemalen schelpen, lavameel en basaltmeel uitrijden door de bossen. “Boeren willen best graag helpen.” Hij ziet hiervoor het bewijs in onder andere het Arboretum in Kalmthout en de acht lanen in Ossendrecht. Al voor het tiende jaar doet hij metingen naar de zuurgraad in de grond. Met bij zijn werkgever geleende apparatuur, meet hij samen met collega Marc Lodewijckx de grond in de acht lanen en het Arboretum Kalmthout. “De grond was veel te zuur. Planten worden hiervan ziek, komen vol schadelijke insecten, schadelijke schimmels en virussen. Door toevoegen van extra humus en door kalk, magnesium en kalium te strooien, verbetert nu de grond en de gezondheid van de bomen en andere planten.” De biodiversiteit is al enorm gestegen in stukken van de acht lanen. Tussen de bomen schieten nu spontaan allerlei wilde bloemen op die weer perfect zijn voor de bijen.

Magnoliadorp

Op zijn initiatief om van Ossendrecht een magnoliadorp te maken, zijn bijna zevenhonderd magnolia’s bijgeplant in Ossendrecht. Het Medisch Centrum is ‘het mooiste van Nederland’ geworden door de beplanting met veel rozen, magnolia’s en vaste planten. “Dat zijn net de zeven dwergen” wordt wel eens gezegd van de groep gepensioneerden in de 8 lanen, die tonnen en tonnen champignonmest en compost met kruiwagen hebben verwerkt. Om de droogte te bestrijden wordt met een oude tractor grondwater gesproeid. Ze hebben zelfs geleerd een zeis te hanteren voor het te lange gras, uitgebloeide akelei en andere boskruiden. “Wij zijn zelf aan de gang gedaan en de gemeente helpt. Zij hebben vertrouwen in ons gekregen en de samenwerking met de gemeente Woensdrecht is hartstikke top. Meer dan 33.000 bollen die de gemeente doneerde zijn geplant door het enthousiaste team vrijwilligers uit de acht lanen. We nemen het werk over van de gemeente”, zegt Blommerde, die met het team van Co de Crom nu plannen heeft het Hondseind te verfraaien met geveltuintjes, rozen, lavendel en hanging baskets.

Blommerde komt elke week samen met de twee ploegen enthousiaste mannen. Hij vertelt enthousiast over deze ‘fantastische mensen die staan te shinen’ als inwoners ze komen bedanken omdat ze elke dag zoveel moois in hun wijk en dorp zien. “Wij zitten niet achter de geraniums, maar achter een kruiwagen. Dat houdt ons lichamelijk en geestelijk fit!” Zij krijgen spontane aanbiedingen om te komen helpen: “Mag ik ook meedoen? Nieuwe vrijwilligers, ook jonge mensen, zijn altijd welkom!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief