Foto: Twan van Etten

Twan van Etten: ‘RKVV Grenswachters is club uit duizend dromen’

PUTTE - Verenigingen zijn voor en van alle mensen. Een kantinebeheerder, voorzitter of lid, iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor het verenigingsleven. In rubriek ‘De Derde Helft’ in de Woensdrechtse Bode schetsen we een portret van deze mensen. Deze week: lid RKVV Grenswachters Twan van Etten.


Twan van Etten is coach en trainer van het elftal van zijn jongste zoon Tijs. Begonnen in de (toen nog) F-jes, volgend jaar wordt dit alweer de JO-18. “Mijn oudste zoon heeft een blauwe maandag op voetbal gezeten en ik vond dat de begeleiding van dat team te kort schoot. Toen mijn jongste zoon besloot te gaan voetballen, werd ik trainer en dus ook lid van de voetbalvereniging aan de Koppelstraat.” In deze periode, heeft hij ook nog een aantal jaren in het derde van RKVV Grenswachters gevoetbald totdat dit team tot zijn teleurstelling door gebrek aan spelers uit de competitie werd gehaald waardoor hij nu weer als speler van het derde elftal, maar ook regelmatig de veteranen terug is op het oude nest HSC-‘28 in Heerle, waar hij als achtjarige begon met voetballen. De laatste jaren functioneert Van Etten ook als jeugdcoördinator. Zo helpt hij met onder andere teamindelingen en de organisatie van het ZuidWestHoek Toernooi. Waar nodig springt hij bij, zoals bij het feest ter ere van het 100-jarige bestaan (zie foto). “Ik denk en beslis niet mee in het jeugdbestuur, omdat ik vind dat dit niet kan in combinatie met mijn functie als trainer van een jeugdelftal.” 

Geen jeugd, geen toekomst

Samen tegenslagen doorstaan én samen een prestatie leveren. Op het veld het beste er van maken en buiten het veld met de andere vrijwilligers zorgen dat de jeugd zorgeloos kan voetballen. Dat is wat het verenigingsleven volgens Van Etten zó leuk maakt. Hij is dan ook erg trots op de keren dat hij kampioen is geworden als speler en coach. “De spanning op weg naar een kampioenschap en het uiteindelijk kampioen worden gaat nooit vervelen.” Zolang Tijs jeugdspeler is, hoopt Van Etten het elftal te kunnen blijven trainen en coachen. “We streven ernaar om zoveel mogelijk jeugdspelers door laten te stromen naar de senioren. Geen jeugd betekent geen toekomst voor RKVV Grenswachters.”

Meer dan voetbal

Voor ‘zijn’ elftal houdt de derde helft in, dat hij er de wedstrijd met spelers en ouders bespreekt. Niet alleen na de wedstrijden, maar ook regelmatig na de trainingen, waar hij, de spelers en ouders ook nog eens wat langer blijven hangen voor de gezelligheid. Tijdens derby’s van het eerste elftal, zoals tegen RKVV Meto, Wvv’67, RKVV Odio en VV Vivoo, komen er behalve de spelers en supporters van RKVV Grenswachters en het uitteam ook bezoek van andere verenigingen in de regio om mee te genieten van de derde helft. Daarin is de derde helft, ziet Van Etten, een begrip geworden. “RKVV Grenswachters is meer dan voetbal, het is een club uit duizend dromen.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief