Foto: Gemeente Woensdrecht

Restafval op straat zetten wordt duurder in Woensdrecht

  Actueel

WOENSDRECHT - Hoe vaker je de bak met restafval buiten zet, hoe duurder het wordt.


Dat wordt het leidende principe in het afvalbeleid van de gemeente Woensdrecht. “De vervuiler betaalt”, noemt wethouder Henk Kielman de kern van het nieuwe beleid.

Als eerste gemeente in de regio wil Woensdrecht een progressief tarief invoeren. Wie zijn afvalcontainer tussen de één en acht keer per jaar buiten zet, betaalt 4,70 euro per lediging. Wie dat negen of tien keer doet, kost het 5,85 euro per bak en doe je het tussen de elf en dertien keer, dan moet je zeven euro per keer betalen. Nu zijn de kosten 3,50 euro per lediging.

Ondergronds

Voor containers van 240 liter zijn de tarieven straks acht, tien en twaalf euro. Dit tarief is nu nog zes euro per keer. Wie zijn afval naar een ondergrondse container brengt moet één euro betalen. Dat was 75 eurocent.

Kostendekkend

De verhoging is één van de maatregelen die de gemeente wil nemen om het afvalbeleid kostendekkend te maken. “Doen we niets, dan komen we in 2020 350.000 euro tekort. De opbrengsten die we hebben wegen niet op tegen de kosten die we maken”, zegt Kielman. Het is met name te wijten aan de hogere kosten van het verwerken van restafval en de lagere opbrengsten uit papier, kunststof en glas. “We moeten dus iets doen.”

Frequentie

Naast het progressieve tarief gaat de gemeente voortaan nog maar eens in de vier weken restafval ophalen. Ze hoopt zo tevens in 2020 de landelijke doelstelling te halen om nog maar honderd kilo restafval per persoon per jaar in te zamelen.

De kosten per tik voor de milieustraat gaan ook omhoog. De eerste drie tikken blijven gratis. Vier tikken kosten vijftien euro, vijf en zes tikken dertig euro en zeven of meer vijftig euro. Kielman hoopt dat het nieuwe beleid op 1 januari kan ingaan.

De gemeenteraad moet er eerst nog mee instemmen. Zij neemt op donderdag 4 juli een besluit. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Diverse functies

Diessen

Parttime hulp restaria

Roosendaal

Bezorgers

Teteringen

Verkoopadviseur

Bergen op Zoom

Diverse functies

Tilburg

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief