Foto: Eugène de Kok

Veteranen ontmoeten elkaar voor zesde keer op Vliegbasis Woensdrecht

WOENSDRECHT - Enkele tientallen veteranen, van wie enkele met hun partners, zijn vrijdag bij elkaar gekomen op vliegbasis Woensdrecht voor de veteranendag.


Het was de zesde keer dat de gemeente Woensdrecht de dag hier organiseerde.

Burgemeester Steven Adriaansen, die werd vergezeld door wethouders Hans de Waal, Lars van der Beek en Henk Kielman, sprak de veteranen toe. “Met deze dag willen we een blijk van waardering geven voor het werk dat jullie voor ons hebben gedaan.” Hij stipte onder meer enkele activiteiten aan die in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding plaatsvinden.

Rwanda

Na zijn toespraak nam veteraan Hans van Leest uit Bergen op Zoom het woord. Hij gaf een presentatie over zijn werk in Rwanda. Hij werd in de jaren ‘90 van de vorige eeuw uitgezonden naar het Afrikaanse land, kort na de bloedige burgeroorlog waarbij naar schatting één miljoen slachtoffers vielen. “Ik belandde van de hemel in de hel. Daar was het hel op aarde”, zei hij over zijn werk voor de humanitaire missie. “Ons kamp stond aan het prachtige Kivu-meer. Daar zag je de lijken gewoon in drijven. Ze werden verderop gewoon in de rivier gegooid.”

Gesloten

Van Leest vertelde openhartig dat hij lang nodig heeft gehad om alles te verwerken. “Het zit een laatje in mijn gedachten dat gesloten bleef, totdat ik er met iemand van de medische dienst over begon te praten.” Hij raadde alle veteranen aan dat ook te doen. “Wij veteranen zijn kasten. Zet de laden en deuren daarvan open. Anders komt het niet goed.”    
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Diverse functies

Diessen

Parttime hulp restaria

Roosendaal

Bezorgers

Teteringen

Verkoopadviseur

Bergen op Zoom

Diverse functies

Tilburg

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief