Foto: Hein Nouws

Afrikaanse zadellibel lijkt zich definitief te vestigen in grenspark

HOOGERHEIDE - De zadellibel, die uit Afrika afkomstig is, lijkt zich definitief te vestigen in Grenspark Kalmthoutse Heide.


De libellen zijn al vaker waargenomen in het natuurgebied. Voorheen leken ze zich voort te planten in Zuid-Europa en werden ze hier meestal pas later in het jaar gezien.

Hemelsblauw

Vrijwilligers van het grenspark hebben de afgelopen weken echter al veel van dit soort libellen, met een opvallend hemelsblauw zadel op zijn achterlijf, gezien. Ook zijn er afgezette eitjes waargenomen. Waarschijnlijk komen ze uit Egypte en Israël. Vrijwilliger Hein Nouws zag op 24 juni eitjes bij het Leemven, ter hoogte van Jagersrust.

Vliegen

De zadellibellen ontwikkelen zich snel. Kenners denken dan ook dat het mogelijk is dat bezoekers over tussen de twee en drie maanden zadellibellen zien vliegen. “Maar onze winter zullen ze niet overleven. Volgend jaar begint het wachten opnieuw.”

Voorzitter Martin Groffen van Grenspark Kalmthoutse Heide prijst de ruim vijftig vrijwilligers die elke dag rondlopen in het park, op zoek naar bestaande en nieuwe soorten. “Soms levert dat bijzondere waarnemingen op. We zijn onze vrijwilligers, die hun tijd en expertise inzetten, dankbaar voor dit soort waarnemingen.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief