Afbeelding
Foto: Will Rombouts

'Hier is werkelijk alles aan puin geschoten'

Door: Eugene de Kok Algemeen

WELBERG - Ook de Brabantse Wal herdenkt en viert 75 Jaar Bevrijding. De gemeenten Woensdrecht, Steenbergen en Bergen op Zoom doen dat met allerlei activiteiten. In dat kader brengt Weekblad de Bode in samenwerking met stichting Bevrijding Brabantse Wal wekelijks een bijzonder verhaal over mensen en gebeurtenissen tijdens de oorlog en na de bevrijding. In deze vierde aflevering komt Robert W. Catsburg aan het woord. Hij heeft meerdere boeken geschreven over de Slag om de Schelde.

Sporen van de oorlog zijn overal terug te vinden in en rondom Welberg. “Kijk”, zegt Robert W. Catsburg en wijst naar de kerk in zijn dorp. “Je ziet de kogelgaten nog zitten, net als in de pastorie.” Vervolgens wijst hij naar de huizen aan de overkant van de Boomvaart. Het is de plek waar de Duitsers 27 Canadese militairen tot krijgsgevangenen maakten en kapelaan Kock uit Welberg, die in de veronderstelling was dat zijn dorp was bevrijd, op gruwelijke wijze om het leven brachten. “Als je het een beetje weet, zie je de ellende van toen overal terug.”

Ophouden

Er is van 30 oktober tot en met 4 november 1944 hard gevochten in Welberg. “En waarvoor? Voor niets. Het was een achterhoedegevecht. De Duitsers wilden de Canadezen alleen maar tijdelijk ophouden. Het was een ongelooflijk smerige strijd.”

Na de bloedige, maar gewonnen Slag om Woensdrecht in oktober 1944 wilden de Canadezen doorstoten naar boven. Eind oktober naderden ze Welberg en Steenbergen. De geallieerde troepen rekenden niet op al te veel tegenstand, omdat de Duitsers al op de terugtocht waren.

Vergissing

Het bleek een vreselijke vergissing. De Duitse militairen, gesteund door enkele pantservoertuigen, zetten de tegenaanval in. “Hier is alles, werkelijk alles aan puin geschoten. Er stonden drie kerktorens, in Dinteloord, maar die zijn totaal van de wereld gebombardeerd. Het was een grote chaos.”

De Slag om Welberg kostte 57 Canadese militairen het leven, 23 Duitsers kwamen om en 40 burgers stierven door het geweld. Bovendien raakten vele tientallen mensen gewond.

Dagboeken

Catsburg heeft zich jaren in de Slag om Welberg en Slag om de Schelde verdiept. Hij heeft er vijf boeken over geschreven. ‘Vijf dagen in november’ over de gevechten in Welberg was in 2009 zijn eerste. Hij baseerde zich deels op dagboeken van de Canadese militair A.K. Stirling. Catsburg heeft al jaren nauw contact met Stirling’s dochter, die nog steeds in Canada woont. “We bellen elke week”, lacht hij. “Voor Stirling’s dochter was Welberg altijd een donkere plek, omdat haar vader hier gevangen zat. Ze wilde er eigenlijk niets mee te maken hebben, maar dat is veranderd. Ze is hier al meerdere keren geweest.” Zij heeft alles wat haar vader over de oorlog had bewaard naar Catsburg gestuurd. “Dat bleek een goudmijn. Toen hij krijgsgevangene was heeft hij alles heel nauwkeurig beschreven.”

Extra aandacht

‘Operation Suitcase’ over de bevrijding van Essen, Wouwse Plantage, Bergen op Zoom en Tholen is Catsburg’s laatste boek. Hij is blij met de extra aandacht voor de Slag om de Schelde, al begrijpt hij ook dat er nooit heel veel aandacht voor is geweest. “Het was alleen maar modder, ellende, dood en verderf. Er was weinig heroïek. Ik hoop dat de Canadezen de slag een keer claimen. Zij hebben hier gevochten en verdienen alle eer, maar ze zijn te bescheiden. Veel anders dan de Amerikanen.”

De boeken van Catsburg zijn te koop via www.boekenbestellen.nl. Hij werkt op 30 oktober mee aan een symposium op Vliegbasis Woensdrecht over de Slag om de Schelde. Daar zijn drie Nederlandse en drie Canadese sprekers.

Informatie over alle activiteiten in het kader van 75 Jaar Bevrijding is te vinden op www.bevrijdingbrabantsewal.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief