Jan en Nel Griep met de ingelijste trouwakte die ze van loco-burgemeester Hans de Waal kregen.
Jan en Nel Griep met de ingelijste trouwakte die ze van loco-burgemeester Hans de Waal kregen. (Foto: Marilyn Pietersz)

Jan en Nel Griep uit Putte zijn zestig jaar getrouwd

  Actueel

PUTTE – Het regende pijpenstelen, die donderdag in 1959, toen ze elkaar het ja-woord gaven. Het contrast kan zestig jaar later niet groter zijn. Deze 30e juli schijnt de zon uitbundig voor Jan en Nel Griep uit Putte. Ze vieren deze week zowel hun diamanten samenzijn, als Jans 85e verjaardag al varend over de Biesbosch in het gezelschap van familie en vrienden.


Het staat in hun geheugen gegrift. De dagen ervoor was het prachtig weer geweest. “Maar op onze trouwdag was het noodweer”, benadrukt Nel. “Mijn vader had een koud buffet besteld, juist vanwege de warmte, met veel vis en zo, maar juist op díe dag hoosde het. Maar goed, het buffet smaakte prima hoor!” 

Ze bezitten geen boot en fanatieke vaarders zijn ze ook niet - ze toeren graag met de caravan - maar Jan en Nel willen dit jubileum op een speciale wijze vieren, vandaar de keuze voor een vaartocht. “Dit is net anders, apart”, aldus het echtpaar. 

Advertentie

Oorspronkelijk komen ze uit Rotterdam. Gedurende hun huwelijk heeft het echtpaar op heel wat plekken in Nederland gewoond en bovendien een poosje in Duitsland. Dit kwam door het werk van Jan als ingenieur bij een petrochemisch bedrijf. “Gemiddeld bleven we nooit langer dan vijf jaar op één en dezelfde plaats, totdat we in Putte neerstreken. Ik was dat verhuizen een beetje zat”, vertelt Nel. Gekscherend voegt hij eraan toe: “Zij is niet zo’n zwerver als ik ben.” 

Een piepkleine advertentie in de krant waarin stond dat een prachtig huis te koop stond in de bossen, bracht hen naar Brabant. Nu is Putte al ruim veertig jaar hun thuis. Dit grensdorp bleek een ideale uitvalsbasis, want centraal gelegen tussen Terneuzen, Tessenderlo (België) en Rotterdam waar Jan voor zijn werk vaak moest zijn. Niet enkel de centrale ligging pleitte voor Putte, ook de bosrijke omgeving, want Nel is dol het bos. 

Stoppen

Het diamanten stel leerde elkaar kennen op school. Toen de militaire diensttijd van Jan erop zat, trouwden ze. Ze kregen vier kinderen: drie zonen en een dochter, die op hun beurt zorgden voor elf kleinkinderen.

In 1994 ging Jan met vervroegd pensioen na 32 jaar arbeid bij het petrochemisch bedrijf. Niet lang daarna werd hij ingehuurd door een ingenieursbureau waarvoor hij diverse opdrachten uitvoerde. Dit deed hij tot hij 65 verjaardagskaarsjes uitblies. Hierna bleven de aanbiedingen binnenstromen, maar daar ging hij niet meer op in. Nel werkte tot de geboorte van haar eerste kind als directiesecretaresse. “In die tijd was het nou eenmaal zo dat je moest stoppen als je zwanger werd.” 

Reizen

Op de vraag of er iets uitspringt als ze terugkijken op zestig jaar huwelijk, antwoorden ze in stereo: de reis naar Thailand met een bevriend echtpaar. Nel: “De zoon van onze vrienden trouwde met een Thaise vrouw en zij wilden kennismaken met de familie van hun schoondochter. Wij maakten dit mee, heel bijzonder. Het waren zulke aardige mensen. Daarna trokken we het hele land door.” Sowieso reizen Jan en Nel graag. Ze trokken kriskras door Europa, van Scandinavië tot Portugal. Dat waren de kleine reizen, zoals Jan ze noemt. Naast Thailand, bezochten ze bijvoorbeeld Canada en gingen op familiebezoek in Nieuw-Zeeland. “We hebben zoveel prachtige dingen meegemaakt. Te veel om allemaal op te noemen”, aldus het feestvierende paar.  

BIJDRAGE MARILYN PIETERSZ

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief