Kleine Romeinen in actie op Kooiduin.
Kleine Romeinen in actie op Kooiduin. (Foto: José van der Wegen)

Jeugd geniet volop in het Romeinse Rijk

  Actueel

HOOGERHEIDE – Op scoutingterrein Kooiduin in Hoogerheide is vorige week een waar Romeins Rijk gebouwd. Hier vond namelijk Jeugdland plaats en het thema was dit jaar ‘Bij de Romeinen’. Om een echt nieuw Romeins Rijk te bouwen, moesten de 312 kinderen die meededen aan Jeugdland flink de handen uit de mouwen steken.


Volgens voorzitter Mirjam Geers van Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Woensdrecht (SJJW) werden alle 312 kinderen elke dag opgehaald bij de acht bushaltes verspreid over Hoogerheide en Woensdrecht. “De kinderen uit Putte werden uiteraard ook opgehaald. Zij hadden steeds een hele luxe busreis, want ze hadden een hele bus voor vijf kinderen. Het is jammer dat er dit jaar niet meer kinderen uit Putte waren, maar deze kinderen hadden wel echt het Jeugdlandgevoel al in de bus met het zingen van het Jeugdlandlied. Net als andere jaren hadden we weer een lied gemaakt op de melodie van een populair nummer. Elke dag openden we Jeugdland met het zingen van het lied en de dag werd ook mee afgesloten.”

Bouwwerken

Met de muzikaliteit van de kleine Romeinen zat het tijdens Jeugdland dus wel goed. Of ze ook goed konden bouwen, dat was nog afwachten. Maar die vraag kon na vijf dagen met een volmondig ‘Ja’ beantwoord worden. “Als voorzitter was ik dit maal de architect van de Romeinen. Als architect van de nieuwe keizer Bassius moest ik ideeën geven voor diverse bouwwerken. Mijn bouwwerken werden echter regelmatig afgekeurd, maar die van de kinderen vielen bij keizer Bassius in de smaak. Zo verrezen in de afgelopen dagen onder meer een aquaduct op Kooiduin, maar ook een heus Colosseum.”

Crèche

Voor alle kinderen van Jeugdland was er tijdens de vijf dagen genoeg te doen. Spelletjes, al dan niet met water, bouwen, ravotten, Kooiduin blijkt de ideale locatie voor een week als Jeugdland. “Het aantal kinderen dat elk jaar terugkomt is groot. Daarnaast stromen veel kinderen uiteindelijk door naar leiding. Als je één jaar brugklas hebt gedraaid, mag je in principe als leiding aan de slag. Van de leiding is de jongste twaalf jaar en de oudste 77 jaar oud. We mogen ook niet klagen over het aantal vrijwilligers. We hebben zo’n 100 vrijwilligers tot onze beschikking en moesten dit jaar zelfs een aantal mensen teleurstellen, omdat we genoeg leiding hadden. We hebben zelfs een crèche, zodat kinderen van leiders ook naar Jeugdland mee kunnen en de leiding ook echt leiding kan zijn.”

Afsluiting

Met 312 kinderen en zo’n 100 vrijwilligers in totaal, van wie er dagelijks 80 tot 90 actief waren, werd Jeugdland dit jaar weer een enorm spektakel voor de kinderen van groep 1 tot en met groep 8. “Voor de oudste kinderen was er traditiegetrouw een disco, waarna ze op Kooiduin konden blijven slapen. Maar dan werden ze uiteindelijk wel gewekt voor een heus Romeins nachtspel.” Vrijdagmiddag kwamen de ouders hun kinderen ophalen. Helaas viel de afsluiting wel in het water, want door de regenval was het niet mogelijk voor de kinderen om aan hun ouders of verzorgers te laten zien wat zij in de afgelopen week hebben gedaan en geleerd. De kinderen werden dan ook meteen opgehaald. Het was voor de organisatie wellicht een kleine domper, maar de kinderen hadden wel weer de tijd van hun leven gehad. Het thema voor volgend jaar is inmiddels al bekend, maar blijft nog geheim tot de inschrijving volgend voorjaar.

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief