Afbeelding

Veteranen krijgen draaginsigne Nobelprijs VN militairen

Algemeen

OSSENDRECHT - Zes inwoners uit de gemeente Woensdrecht hebben donderdagavond het draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ ontvangen. Burgemeester Steven Adriaansen reikte de onderscheiding uit aan de voormalige VN-militairen, vanwege hun bijdrage aan vrede, veiligheid en vrijheid.

De zes kwamen de insigne in restaurant De Blauwe Pauw bij de volksabdij in Ossendrecht persoonlijk ophalen. Het gaat om Marco Witkam, Frans van Smaalen, Gertjan Verbaarschot, Wim Chatrer, Don van Noordenne en Peter Verhaegh. Alle zes afkomstig uit de gemeente Woensdrecht. Volgens burgemeester Adriaansen hebben de heren de onderscheiding dubbel en dwars verdiend.

Vredesmissie

Het insigne is bedoeld voor militairen en oud-militairen die tussen 1956 en 1988 minimaal dertig dagen hebben deelgenomen aan een vredesmissie van de Verenigde Naties. Het gaat om Libanonveteranen: zij vormen met negenduizend veteranen de grootste groep Nederlanders die in die periode uitgezonden zijn geweest.

Ook voor mensen die hebben gediend in Congo, India, Pakistan, Syrië, Jordanië en Jemen komen in aanmerking voor de Nobelprijs VN-militairen. De onderscheiding is in februari 2015 ingesteld. Op de voorkant van het bronskleurige insigne is Alfred Nobel afgebeeld met in Latijnse cijfers zijn geboorte- en sterftejaar.

Dat de insignes zijn uitgereikt in De Blauwe Pauw in Ossendrecht is geen toevalligheid. Veteranen uit de gemeente en daarbuiten komen er iedere laatste donderdag van de maand samen. Voor burgemeester Adriaansen reden genoeg om juist op die plek de insignes op te spelden.

Vriendschappen

Hoewel het in Libanon een vredesmissie betrof, stonden de militairen onder hoge druk. Beschietingen en gijzelingen waar aan de orde van de dag, vertelt burgemeester Adriaansen. “Gedurende die periode zijn vriendschappen voor het leven ontstaan. Sommige oud-strijders noemen de vredesmissie in Libanon de moeder aller missies. Voor velen een intense ervaring. Zowel positief als negatief.”

Don van Noordenne is een van de Libanonveteranen. Hij maakte van januari tot en met augustus 1980 en 1981 deel uit van de stafcompagnie. Zijn taak: telefoonverbindingen aanleggen tussen de 46 posten in Zuid-Libanon. Veel woorden wil Don niet kwijt. “Hoewel het inmiddels zesendertig jaar geleden is, zijn de herinneringen als gisteren. En die komen elke dag boven.”

Praten

Onderofficier Van den Broecke kan dat beamen. Hij was 45-jaar toen hij in 1981 in Libanon diende. “Het is belangrijk om erover te praten. Ik doe dat regelmatig. Zowel met oud-strijders als met mijn zoon. Hij heeft in 1980 in Libanon gezeten. Als we het over die tijd hebben, komt alles terug naar boven.”

In 1988 is aan dertien VN-vredesmachten de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Tot dat jaar heeft Nederland deelgenomen aan acht Vredesmissies.

BIJDRAGE TIMO VAN DE KASTEELE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief