Afbeelding

Spaak & Smaak wordt life openluchtmuseum

Algemeen

PUTTE – De fiets- en wandelroutes van Spaak & Smaak zijn niet alleen al jarenlang grensoverschrijdend, maar ook in sportief en culinair opzicht aantrekkelijk. Sinds 2012 kan er gefietst en gewandeld worden via het concept, maar dit jaar wordt er een extra dimensie gegeven aan Spaak & Smaak, namelijk in de vorm van een life openluchtmuseum.

Volgens Teus Slagboom van Spaak & Smaak is uit onderzoek door studenten van Avans Hogeschool gebleken dat deelnemers aan de tochten meer zoeken dan alleen een fiets- of wandeltocht. “Ze willen ook de regio ontdekken en genieten. De fiets- of wandeltochten moeten dan ook ontdekkingstochten zijn, waarbij men kan genieten van diverse culinaire hoogstandjes bij de aangesloten gastadressen van Spaak & Smaak. Daarom is gekozen voor een nieuwe stijl, waarbij Spaak & Smaak voortaan als life openluchtmuseum door het leven gaat.”

IMG_1190Deze nieuwe stijl werd uiteraard officieel afgetrapt, letterlijk op de fiets, bij gastadres De Heusche Bollaert in Putte door wethouder Jeffrey van Agtmaal, Kalmthouts burgemeester Lukas Jacobs, wielrenster Thalita de Jong, Non Plus Ultra-uitbater Kees Palinckx en Spaak & Smaak-teamlid Brigitte Vandenbergh.

Nieuwe routes

Deze regio heeft in zowel het Nederlandse als het Vlaamse deel veel te bieden voor de deelnemers aan de routes. En dat wil Spaak & Smaak gaan uitbeelden.

“Met Spaak & Smaak willen we mensen laten zien wat de regio te bieden heeft. Denk aan een museum in de openlucht, waarbij je live kunt tonen wat er is op het gebied van landschap, natuur, cultuur en historie. In plaats van de term experience center, wat ook de lading dekt, hebben wij dan ook gekozen voor een life museum. Dat vinden wij een mooier woord voor hetgeen Spaak & Smaak te bieden heeft.”

IMG_1195Er is anderhalf jaar gewerkt aan de nieuwe stijl, waarbij samenwerking tussen de diverse partijen, maar ook het gaan voor de gasten en de verhalen de leidraad vormt. Bij een nieuwe stijl horen ook nieuwe routes en die ontbreken dan ook niet. In totaal zijn drie nieuwe routes ontwikkeld.

Video

Het life openluchtmuseum dat Spaak & Smaak nu voortaan is, komt tot uiting in de drie nieuwe routes. De routes omvatten zelf al veel informatie en foto's, maar leiden onderweg ook tot het oproepen van video's. Uiteraard worden ook de diverse gastadressen in Nederland en België op de tocht aangedaan.

IMG_1225De fietstochten voeren onder meer door Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide of in het Wiel van de kampioenen op de Brabantse Wal over zo'n 50 kilometer. Ook de Steilrand van de Brabantse Wal komt terug met Spaak & Smaak in de vorm van een wandelroute van zo'n 16 kilometer.

“Bijzonder aan deze wandelroute is onder meer dat je loopt door een eeuwenoude polder, waarbij je een nauwelijks herkenbaar restant tegenkomt van één van de twee aftakkingen van de oorspronkelijke Schelde naar de Noordzee.”

Voor wie meer wil weten over Spaak & Smaak: www.spaakensmaak.eu.

FOTO'S JOSÉ VAN DER WEGEN

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief