Afbeelding

Astrid Jongerius in Ossendrecht op zoek naar antwoorden na verlies PvdA

Algemeen

OSSENDRECHT – PvdA-Europarlementariër en voormalig voorzitter van vakbond FNV, Agnes Jongerius, kan niet één reden aanwijzen voor het enorme zetelverlies van haar partij op 15 maart. “Een vaste basis is geen gegeven meer, mensen stemmen op impuls, opportunistisch, het is moeilijker mensen als collectief, als groep aan te spreken. Er zijn overal kleine groepen en die zijn moeilijker bereikbaar. De samenleving is versplinterd”, somt ze op. Allemaal zaken die meespeelden in de voor de PvdA zo dramatisch verlopen verkiezingen. 

Jongerius was afgelopen vrijdagavond te gast bij dominee Klaas Vos in de Protestante Kerk te Ossendrecht tijdens de voorlaatste culturele avond van dit seizoen. Met slechts een twintigtal aanwezigen was de opkomst matig.

Jongeren

Speciaal voor de uitslag was Jongerius vanuit Straatsburg, waar het Europees Parlement op dat moment vergaderde, teruggekeerd naar Nederland. Op Vos’ opmerking of ze niet liever daar, in Straatsburg was gebleven, reageert ze met een ferme: “In een club deel je zowel goede als slechte momenten samen.” Naast de al genoemde factoren voor het verlies, signaleert Jongerius nog een punt van zorg. “Wij zijn de partij waarop de minste jongeren hebben gestemd. We hebben vers bloed nodig.”

Jongerius is te porren voor de vorming van één progressieve partij, maar de vorming ervan is ingewikkeld. “Let wel, je hebt weliswaar om de vier jaar landelijke verkiezingen, maar tussendoor zijn er allerlei andere verkiezingen zoals voor de gemeenteraad waarop je, je als partij moet voorbereiden. En de andere linkse partijen zullen de PvdA niet meteen met open armen ontvangen. Maar ik hoop oprecht dat men op den duur samengaat, want verdere versplintering werkt niet.”

Giga

Sinds tweeënhalf jaar zetelt ze in het Europees Parlement (EP) voor de PvdA. In niks is dat parlement te vergelijken met een nationaal parlement, al is het maar vanwege de giga-zaal waarin het bijeenkomt. “Je kunt, bijvoorbeeld, heel moeilijk de gezichtsuitdrukking of de emoties van je medeparlementariërs zien.”

De gewezen vakbondsvrouw houdt zich in het EP bezig met het onderwerp arbeidsmigranten. Zij wil gelijke loon voor gelijk werk. Veelal arbeiders uit de Oostbloklanden werken voor minder loon in westerse landen wat leidt tot ontslagen onder westerse werknemers. Jongerius probeert met voorstellen te komen om dit probleem aan te pakken.

Bijhoren

Met de Brexit - het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie – is het moment aangebroken, aldus Jongerius, om in Europa een fundamentele discussie met elkaar te voeren over wat voor Europa men wil.

“We moeten in Europa niet doormodderen, maar ik denk dat een groot federaal Europa, een land genaamd Europa, geen goede optie is. De natie is belangrijk omdat mensen ergens bij willen horen”, stelt Jongerius. Volgens haar moet er een Europa van verschillende snelheden komen. Ze geeft een voorbeeld: “Nu is het al zo dat niet alle landen meedoen met de euro. Dat bedoel ik met diverse snelheden.”

Vrolijk

Na alle zware kost was het slotakkoord van de avond een vrolijke toen dominee Vos plompverloren opmerkte dat hij ooit het huwelijk van Jongerius had voltrokken.

BIJDRAGE MARILYN PIETERSZ



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief