Gedeputeerde bezoekt Landgoed Bieduinen

PUTTE -  De Open Monumentendag trekt elk jaar veel bezoekers. Ook in Noord-Brabant. Henri Swinkels, gedeputeerde van de provincie, is daar verheugd over. Dat was reden voor hem om tijdens het open monumentenweekeinde vier monumenten in heel Brabant te bezoeken. Landgoed Bieduinen was er één van.“De verhalen van Brabant willen we behouden voor toekomstige generaties. Monumentendag helpt daarbij."


Het historische landgoed op de Brabantse Wal heeft altijd een maatschappelijke functie vervuld. Vanaf 1911 was het een recreatieoord. Velen leerden zwemmen in de ‘Vijver van Cassiers’. Na de Tweede Wereldoorlog kocht de familie Van Mierlo het langoed. De vrouw des huizes maakte er een bejaardentehuis van. Zeer vooruitstrevend voor die tijd, was dat er ook echtparen mochten wonen. Vandaag de dag is de Stichting Titurel er gevestigd. Wederom een familiebedrijf van oorsprong. Het biedt langdurige zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, psychische problemen en/of autisme.

Verbinden Directeur/bestuurder Katrien Muylaert: “Wij willen graag het monument delen met de omgeving. Dat doen we door verbinding te leggen tussen binnen en buiten. De bewoners die daartoe in staat zijn, werken buitenshuis. In het tuincentrum bijvoorbeeld, of in het bejaardenhuis. Maar altijd zó, dat de zorg niet in gevaar komt. Wel beschermd dus. We halen buiten ook graag hier binnen. Door een fietstocht langs te laten rijden, of ons open te stellen voor vergaderingen en soms met Monumentendag.”

Het prachtige historische pand is na dertig jaar toe aan een flinke onderhoudsbeurt. Wensen en plannen zijn er al. Zoals het Art Deco werk herstellen, een theetuin aanleggen en een ontmoetingsruimte creëren. Gedeputeerde Swinkels: “Ons erfgoedbeleid gaat uit van de waarde van het verleden, ook voor de toekomst. Om te weten waar je heen wilt, moet je weten waar je vandaan komt. Daarbij restaureren we dan misschien de stenen, maar de verhalen die daarbij horen zijn zeker zo belangrijk.  Als provincie zetten we graag onze expertise en ons netwerk in om monumenten als dit, en de verhalen die erbij horen, in stand te houden.” 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief