Logo internetbode.nl/woensdrecht

Gemeentes snel aan de slag met nieuwe visie

WOENSDRECHT - De gemeentes Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht willen de nieuwe visie, waarbij gezamenlijk gekeken wordt naar mogelijke toekomstige samenwerkingen, in januari 2017 af hebben. Eerder dit jaar kregen de drie gemeenten nog op hun kop vanuit de provincie, omdat ze niet snel genoeg zouden werken. 


De burgemeesters van Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht gaan eind september, begin oktober rond de tafel zitten om gezamenlijk van start te gaan met de startnotitie waarin ze alle vormen van samenwerken onder de loep nemen. Hierbij wordt ook gekeken naar de gewenste schaal om in samen te werken. Zo kunnen de gemeentes met elkaar samenwerken, maar als dat handiger is kan er ook voor gekozen worden om met de D6-gemeenten, de Regio West-Brabant of de Zuidwestelijke Delta samen te werken.

Planning Als basis voor deze keuzes worden de drie visies gebruikt die de gemeenten onafhankelijk van elkaar hebben opgesteld. Daarin staat precies omschreven hoe de gemeenten denken over de eigen bestuurlijke toekomst. Medio oktober komen de burgemeesters samen met de loco-burgemeesters en gemeentesecretarissen om een gezamenlijke conceptvisie op te stellen die eind oktober gepresenteerd wordt aan de drie college's. In november mag de gemeenteraad een blik werpen in de gezamenlijke visie om uiteindelijk in december met de drie colleges te komen tot een definitieve visie. Dit moet voor het eind van het jaar vertaald zijn in een concreet plan dat in januari 2017 voorgelegd kan worden aan de verschillende gemeenteraden.

Veerkrachtig bestuur Het hele project maakt onderdeel uit van het project ‘Veerkrachtig Bestuur’, waarin wordt gekeken of er mogelijkheden zijn voor intergemeentelijke samenwerking of bestuurlijke fusies. Het project Veerkrachtig Bestuur is een traject dat vanuit de provincie Noord-Brabant is gestart om inzicht te krijgen in de bestuurlijke en organisatorische toekomst van alle gemeenten. Zo wilde de provincie ook dat onderzocht zou worden of er mogelijkheden zijn om gemeentes te fuseren. Zo ziet de provincie het liefst allemaal gemeentes van ongeveer 100.000 inwoners. Het doel is om duidelijk te maken hoe door samenwerkingen de drie gemeenten sterker staan en wat de effectieve voordelen van samenwerking kunnen zijn.<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief