Logo internetbode.nl/woensdrecht

Bloemen voor succesvol seizoen Nienke Jonk

HOOGERHEIDE – Op de vooravond van het nieuwe seizoen werd zwemster Nienke Jonk (14) letterlijk in de bloemetjes gezet door de gemeente Woensdrecht. Burgemeester Steven Adriaansen en wethouder Sport Hans de Waal deden dit naar aanleiding van haar erelijst. In het afgelopen seizoen behaalde Nienke maar liefst 27 gouden medailles, waarvan vier van (inter)nationaal niveau.


Een beetje overweldigd door de aandacht neemt Nienke plaats aan de vergadertafel in de kamer van de burgemeester. Al snel duwen een trotse burgemeester en wethouder een bos bloemen en een wielershirt in haar handen. “Dik verdiend.”

Volle agenda
Een primeur voor de gemeente Woensdrecht. “Voor het eerst zit er een zwemkampioen uit onze gemeente aan deze tafel”, lacht sportwethouder De Waal. “En ze heeft gelukkig nog een makkelijke naam ook.”

Het doet de wethouder deugd dat er naast wielersucces ook goed wordt gescoord in de andere sporten. “Het is zeker niet alleen wielrennen, maar nu dus ook zwemmen, triatlon, golf. We hebben een zeer talentvolle regio blijkt maar weer.”

De 14-jarige zwemster uit Hoogerheide lacht verlegen als de vraag wordt gesteld, hoeveel ze voor haar sport moet overhebben. “Ik doe er heel veel voor. Ik train zeker 22 uur per week, verdeeld over ochtend- en avondtrainingen.”

En die ochtendtrainingen, die kunnen soms wel rond de klok van zes uur ’s ochtends beginnen. “Zo’n twee, drie keer per week komt het voor dat ik om kwart over vijf mijn bed uit ga om naar het zwembad te rijden. Mijn vader of moeder rijdt me dan naar heen en weer naar het zwembad.”

“We hebben het graag voor haar over, hoor”, onderbreekt haar vader Jan-Willem Jonk. “Ze doet het graag en goed, dus dan hebben we veel voor haar zwemprestaties over.”

Na de ochtendsessie rijdt de auto snel weer naar Hoogerheide, waar snel wordt ontbeten om direct de fiets naar school te pakken. “Ik zit gelukkig dichtbij op het Zuidwesthoekcollege, dus dat scheelt. Na school heb ik tijd voor huiswerk, waarna ik direct een avondtraining heb. Als ik dan thuis kom, is het meestal spullen uitpakken en direct gaan slapen.”

27 keer goud
Al tijdens het diplomazwemmen werd het duidelijk dat Nienke Jonk meer dan een gewone zwemster was. Ze meldde zich – na de diploma’s te hebben behaald – aan bij de plaatselijke zwemvereniging, de Zilvermeeuw. “Daar werd  me al snel verteld dat ik talent had voor de sport”, blikt de jonge zwemster terug. “Het duurde dan ook niet lang voor de overstap naar zwemvereniging Hieronymus in Roosendaal.”

Daar ontplooide ze zich tot een echte Brabantse kampioene. Het afgelopen seizoen was Nienke 23 keer de beste van Brabant. Slechts drie keer moest de zwemster uit Hoogerheide genoegen nemen met een lagere trede op het podium. Nienke: “Als ik verlies, zet ik de knop snel om en richt ik me op de volgende wedstrijd.”

Olympische Spelen
De huldiging vindt plaats in de laatste weken van haar zomerstop. Vanaf nu begint het dagelijkse ritme weer en staat de agenda volgepland met trainingen en (inter-)nationale topwedstrijden.

“Vanaf komend seizoen verhoogt Nienke het aantal trainingen in Eindhoven naar drie keer per week”, vertelt haar vader. “Dit is vooralsnog het maximale, aangezien ze natuurlijk nog te jong is om op zichzelf te wonen. In Eindhoven leert ze meer van haar bondscoaches en kan ze meer stappen zetten in het richting van haar droom.”

“Mijn droom is nog altijd meedoen aan de Olympische Spelen van Tokyo”, vertelt ze. “Dat is waar ik momenteel voor train.”

Vooralsnog richt Nienke zich op de eerste wedstrijd van het nieuwe zwemseizoen. Op 25 september zwemt ze mee met het estafetteteam van Hieronymus tijdens het Nederlands kampioenschap in Eindhoven.

BIJDRAGE MAARTEN ELST<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FotoseriesDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief