Kirsten Nuyes Nederlands kampioen bij elitedames

PUTTE – Tijdens het Nederlands kampioenschap triatlon heeft de 18-jarige Kirsten Nuyes zowel de Nederlandse titel bij de junioren als elite dames gewonnen. In een wedstrijd over 750 meter zwemmen, twintig kilometer fietsen en vijf kilometer was ze de snelste in een sterk deelnemersveld. In slechts 59 minuten en 31 seconden gaf ze de anderen het nakijken in Veenendaal.


DOOR MAARTEN ELST

Daags na de hete wedstrijd in Veenendaal is het geloof er al wel in huize Nuyes. De twee nationale tricots pronken in de huiskamer naast de bijbehorende gouden medailles.

Niet slopend
Zelf had ze het helemaal niet verwacht dat naast de nationale driekleur voor junioren er nog een trui aan de schouw zou komen te hangen. “Er deden zoveel goede elite triatleten mee aan het NK. Alleen Maaike Caelers en Rachel Klamer (deelneemster Olympische Spelen) stonden eigenlijk niet aan de start in Veenendaal.”

Het doel van Nuyes was dan ook in eerste instantie niet om ‘overall’ winnaar te worden, maar enkel bij de junioren. “Vorig jaar kwam ik spijtig genoeg ten val bij het NK en moest ik met een zere voet verder. Uiteindelijk werd ik nog wel tweede bij de junioren, maar baalde ik achteraf wel.”

De sportieve revanche begon goed. Nuyes: “We startten vanaf een ponton, een platform, en al gauw wist ik bij de eerste groep van de wedstrijd aan te sluiten. Het zwemmen ging hard, maar was zeker niet slopend. Ik kon goed volgen in het voetspoor van de koplopers.”

Hitte
Na de eerste wissel was Nuyes onderdeel van een vijftal triatleten dat zich de kop van de wedstrijd mocht noemen. Het unieke aan de kopgroep was vooral dat alle vijf de dames naast de elitewedstrijd junioren waren.

“Onze coach riep ons om samen te blijven werken om zo weg te blijven van de tweede groep”, vertelt Nuyes. “Al snel sloot er een elitedame bij de groep aan en reden we met drie weg uit de kopgroep. Na ongeveer tien kilometer werden we uiteindelijk alsnog teruggepakt en lag de wedstrijd weer helemaal open.”

Bij de laatste wissel zette de Nederlands-Belgische triatlete het letterlijk op een lopen. Al snel pakte ze de leiding, om die vervolgens niet meer af te staan. “Ik had echt verwacht dat ik nog bijgehaald zou worden. De elitedames kunnen normaal gesproken veel harder lopen dan ik.”

Het gat met haar achtervolgers groeide van 25 tot 50 meter, maar nog altijd geloofde Nuyes niet in de eindzege, hoe dichterbij de finish ook kwam. “Ik durfde tijdens de wedstrijd niet achterom te kijken. Een coach kan wel roepen ’50 meter’, maar als het verschil dan toch kleiner lijkt, dan ga je automatisch slechter lopen.”

Uiteindelijk zette de 18-jarige inwoonster van Putte een keurige tijd neer van 59 minuten en 31 seconden in de hitte van Veenendaal. “Het was net iets minder benauwd dan de dagen ervoor, maar het was nog steeds heet. Ik heb onderweg heel veel moeten drinken en gebruik gemaakt van de sproeiers. Mede daardoor was het vol te houden.”

Mexico
Met de zege in Veenendaal treedt ze in de voetsporen van Jorik van Egdom, die in 2012 hetzelfde kunstje flikte door als junior de elitetrui weg te kapen. “Ik weet nog wel dat ik het destijds heel onwerkelijk en knap vond van hem, zo winnen van de elite. Nu sta ik hier zelf, dat maakt het allemaal dat het nog een beetje vreemd aanvoelt.”

Lang de tijd heeft Kirsten Nuyes niet om stil te staan bij deze overwinning. 16 september verschijnt ze in Cozumel (Mexico) aan de start van het wereldkampioenschap triatlon voor junioren. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715834265&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/woensdrecht&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief