Afbeelding

Magische pruiken laten zieke kinderen stralen

Algemeen

HOOGERHEIDE - Wie droomt er als kind niet van om later net zo mooi als een prinses of net zo stoer als een brandweerman te worden. Voor honderden Nederlandse kinderen blijft het echter bij dromen, want voor hen is er door ziekte geen later.

De huisgehaakte pruiken van Het Magische Draadje laten hen daarom nu al stralen als een echte held. Ook in Hoogerheide is een ploeg vrouwen fanatiek aan het haken geslagen voor het goede doel. "Die stralende kindergezichtjes, daar doen we het voor", zegt Yolanda Scholte.

Pruiken

Sinds Yolanda met Het Magische Draadje in contact is gekomen is ze er bijna dagelijks mee bezig. "Ik vond het altijd al leuk om te breien en te haken. Dat ik dit nu voor zo'n mooi doel kan doen, maakt het alleen maar leuker."

Het concept van Het Magische Draadje komt oorspronkelijk uit Alaska. De Venlose Sylvia Penning haalde het idee vorig jaar naar Nederland en heeft inmiddels een heel netwerk van hakende vrouwen onder zich, die de mooiste pruiken maken voor terminaal zieke kinderen. Zo kunnen de meisjes kiezen uit onder meer de lange haren van de Frozen-prinses Elsa, Doornroosje, Rapunzel of Ariël. Voor jongens zijn er modellen met stoere hanenkammen en piratenpruiken.

Het magische Draadje 2

De pruiken worden door vrijwilligers gehaakt, waardoor Het Magische Draadje ze gratis beschikbaar kan stellen aan de kinderen. Naast de Hoogerheidese Yolanda is ook dochter Samantha Hendriks aangehaakt, evenals nog drie vriendinnen.

Kuszakjes

Inmiddels heeft Yolanda zich helemaal toegelegd op één type pruik: stoere brandweerhelmpjes. Daarnaast maken de Hoogerheidese dames heel veel kuszakjes. "Dat zijn magische zakjes boordevol liefde en kusjes. Als papa en mama er even niet zijn kunnen de kinderen daar altijd een kusje uithalen", legt Samantha uit.

De zakjes zijn er niet alleen voor terminale kindjes, maar ook voor kinderen die na bijvoorbeeld een operatie een nachtje in het ziekenhuis moeten blijven. "Toen mijn zoontje geopereerd moest worden, heb ik hem ook een zakje gegeven. Hij draagt hem nu nog steeds bij zich en als ik even weg ben, pakt hij er een kusje uit", vertelt Samantha trots.

Wol

Voor al die pruiken en zakjes hebben de hakers echter veel wol nodig. "In een prinsessenpruik gaan al vier bollen wol. Dat betalen we nu veel zelf of we vinden via internet en veilingen restpartijen", verklaart Yolanda. De Hoogerheidese hakers zijn daarom op zoek naar mensen die wol willen doneren. "Het liefst de rode wol voor één euro van de Zeeman. Die is van 100% acryl en dus zacht voor de hoofdhuidjes", verklaart Yolanda.

Ook de kleuren geel en zwart kan ze gebruiken voor de brandweerhelmen. Maar roze, wit en blank zijn ook welkom voor andere pruiken. Daarnaast kunnen de dames veel katoen gebruiken voor de gehaakte decoraties op de pruiken. "En postzegels, om onze pakketten te versturen", voegt Samantha toe.

Glimlach

De dames ontvangen liever geen geld. "Want het draait niet om ons, maar om de kinderen", verduidelijkt Yolanda. Ze krijgt regelmatig foto's toegestuurd van trotse kinderen met hun nieuwe pruik. "Als je dan die foto's van die stralende gezichtjes ziet! De kinderen voelen zich echt een held voor één dag. Die glimlach, daar doen we het voor!"

Wie de Hoogerheidese hakers van Het Magische Draadje wil ondersteunen kan bollen wol of postzegels doneren bij Yolanda aan Buys Ballotstraat 36. Meer informatie is verkrijgbaar via yolanda.yvd@gmail.com, www.het-magische-draadje.jouwweb.nl of de Facebookpagina van Het Magische Draadje.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief