Afbeelding

Lacrosse

Algemeen

WOENSDRECHT - Je zit op een sport, lekker actief, maar uitdagend? Daar zit je dan, in de regen, op een zondagochtend, op de bank van je lokale voetbalclub, te hopen op een vroeg vermoeide of geblesseerde teamgenoot, zodat jij eindelijk het veld op kan. Je wilt toch meer actie? Wel eens van Lacrosse gehoord? In Amerika, het land van oorsprong, zitten stadions vol tijdens grote wedstrijden en in Canada, is het de officiële zomersport (in plaats van ijshockey tijdens de winter).

De teamsport Lacrosse is te vergelijken met ijshockey en rugby qua intensiteit. Er wordt 10 tegen 10 gespeeld met een lacrossestick, een stick met bovenaan een net, op een regulier voetbal of hockeyveld. De bal is van solide rubber en kan met hoge snelheid worden gegooid. Bij de mannen is fysiek contact toegestaan en met de lacrossestick mogen klappen uitgedeeld worden. Daarom dragen spelers bescherming. Er wordt continue met de spelers aan de kant gewisseld vooral om tactische redenen en zo komt iedereen meerdere keren het veld op. Lacrosse staat bekend als de snelste sport op twee benen. Het biedt een veelheid aan disciplines, waarbij kracht, snelheid, teamspirit en behendigheid samenkomen met traditie en intelligente strategieën.

"Geen lacrossespeler is hetzelfde, je ziet je ze in allerlei soorten en maten. We zien veel oud-hockeyers, rugby- en ijshockyspelers of clubs die worden gevormd door uit de scouting gegroeide vriendengroep, maar ook mensen die compleet nieuw zijn in teamsport, zoals ikzelf ooit begon", aldus de in Ossendrecht woonachtige Daniël Sterenborg. Hij speelt nu ruim vijf jaar lacrosse. Eerst in Amsterdam, toen meer tijdens de vele zomertoernooien en nu met Antwerpen: "In onze omgeving zijn Rotterdam en Tilburg de dichtstbijzijnde Nederlandse competitieclubs, maar in België wordt lacrosse al in Antwerpen gespeeld. Sterker nog: de meeste clubs in België liggen dichterbij dan de dichtstbijzijnde clubs in Nederland. Vorig jaar heb ik met beiden competities meegespeeld en top-3 geëindigd in Nederland en zelfs kampioen van de Belgische competitie, waardoor we op Europees niveau mochten strijden om de titel beste Europees team."

Zijn positie is vrij uniek 'Long Pole Supportive Midfield (LSM)'. "Je wisselt dan razendsnel in het spel als de tegenpartij net de bal richting jouw verdediging gaat brengen. Ik moet er voor zorgen dat die bal weer richting aanvallende helft komt. Ik deel wat checks uit op de stick van de baldragende tegenspeler, duw wat tegenspeler tegen de vlakte, pak die bal op met mijn stick en gaan met die banaan. Liefst scoor je dan, maar meestal geef ik de bal dan braaf af om dat aan anderen over te laten." De sport staat fysiek contact toe binnen bepaalde grenzen, overschrijdt je die dat zit je makkelijk een minuut aan de kant en mag je team het even zonder tiende speler doen.

Sterenborg vervolgt: "Ik wil de regio bekend laten worden met deze sport en bij voldoende animo zelfs regionaal een trainingsveld zoeken en competitie gaan spelen. Kom langs, of neem contact met me op voor een introductie of een training in Antwerpen. Carpoolen vanaf Bergen op Zoom, Hoogerheide of Ossendrecht is mogelijk. De Antwerp Armadillos trainen sowieso op maandagavond tussen 19.00 en 20.30 op het sportveld Ruggeveldlaan te Deurne (Antwerpen)"

Meer weten? @YouTube 'Beauty of lacrosse' of 'best of lacrosse'

Meedoen? djrsterenborg@gmail.com, 06-40036639.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief