Afbeelding

Bloemen en geboorteakte voor 100-jarige Rie van Veldhoven

Algemeen

PUTTE/OSSENDRECHT – 100 jaar worden: het is niet iedereen gegeven, maar mevrouw van Veldhoven-Dijkzeul wel! In verzorgingshuis Beukenhof in Putte vierde zij op 25 januari haar 100e verjaardag. Daarbij kreeg ze bezoek van burgemeester Steven Adriaansen, die uiteraard niet met lege handen kwam.

De afgelopen jaren waren er wel vaker 100-jarigen in de gemeente Woensdrecht. En al deze 100-jarigen werden vereerd met een bezoek van de burgemeester. Zo ook dit keer, op de 100e verjaardag van mevrouw Rie van Veldhoven-Dijkzeul. Uit handen van de burgemeester ontving de jarige een mooie bos bloemen en een ingelijste geboorteakte van dus 100 jaar geleden.

Een geboorteakte die niet afkomstig is uit de gemeente Woensdrecht, want mevrouw van Veldhoven-Dijkzeul werd in Noord-Holland geboren. Op 25 januari 1916 kwam ze ter wereld in Haarlemmerliede, tegenwoordig de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Dat ze over de juiste genen beschikt, blijkt ook wel uit de leeftijd van haar nog in leven zijnde zussen. Deze zijn respectievelijk 90 en 96 jaar oud. Een van haar zussen kwam ook naar Putte om haar oudste zus te feliciteren met deze mijlpaal.

Parachutesprong

Het verhaal van Rie van Veldhoven-Dijkzeul begint dus in het Noord-Hollandse Haarlemmerliede. Ze zakte uiteindelijk af richting het zuiden, werkte in Brussel als onder meer naaister. Ze kwam in Ossendrecht terecht, waar ze werkte voor de familie Cogels op landgoed Groote Meer.

Daar ontmoette ze haar latere man, Marinus van Veldhoven, ook wel bekend als Rinus. Samen vestigden ze zich in Ossendrecht. Ze kregen in totaal zes kinderen: drie dochters en drie zoons, waarvan een zoon helaas al overleden is. Tot op zeer hoge leeftijd woonde ze nog zelfstandig thuis, zij het af en toe met hulp van de kinderen. Een kwieke vrouw, dat was en is mevrouw van Veldhoven-Dijkzeul echter altijd geweest.

“Tot haar 93e ging ze nog drie keer per week zwemmen en daar ging ze dan tot haar 86e op de fiets naar toe,” aldus haar dochters. “En op haar 85e verjaardag gingen we met de familie naar Texel. Daar wilde ze nog een parachutesprong maken, maar dat vonden wij toch niet zo’n goed idee.

Geheim

Ondanks het opgewekte karakter en het kwieke uiterlijk, bleek thuis wonen toch lastiger te worden. Drie jaar geleden werd het huis in de Molenstraat in Ossendrecht verkocht en in De Beukenhof in Putte vond mevrouw van Veldhoven-Dijkzeul een nieuw thuis. Een thuis waar haar dochters en zoons, samen met de 12 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen graag langs komen bij moeder, oma en overgrootoma.

Zo ook op haar verjaardag. “Ze is ook echt jarig. Ze wilde bepaalde kleding aan, maar dat paste ze niet meer. Dus hebben we nieuwe kleding gekocht, waar ze heel blij mee was. Met de familie hebben we een klein feestje gevierd en van 15.00 tot 18.00 uur hebben we diverse mensen uitgenodigd voor een hapje en een drankje om haar verjaardag te vieren.”

100 jaar worden zoals mevrouw van Veldhoven-Dijkzeul wil iedereen wel, gezien haar vrolijkheid en frisheid. Wat is dan ook haar geheim? “Niet teveel eten, op tijd naar bed, heel veel met mensen omgaan, tot op hoge leeftijd blijven zwemmen, veel fietsen en wandelen en niet bij de pakken neer gaan zitten.”

BIJDRAGE JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief