Deelnemers lieten zich niet tegenhouden door het gure weer FOTO JOSE VAN DER WEGEN
Deelnemers lieten zich niet tegenhouden door het gure weer FOTO JOSE VAN DER WEGEN Foto: Jose van der Wegen

Door weer en wind voor de Eindejaarstocht

Door: Hanneke Marcelis algemeen

HOOGERHEIDE – Zo'n 450 wandelaars lieten zich niet tegenhouden door regen, wind en natte sneeuw. Als doorgewinterde wandelaars schreven zij zich in voor één van de afstanden van de Eindejaarstocht van WSV De Arend, traditiegetrouw gehouden op 29 december. Het werd een gedenkwaardige editie, want het was de laatste georganiseerd door De Arend. Volgend jaar komt het evenement met een nieuwe naam bij de Wandelende Krabben terecht.

Volgens voorzitter Wim Bernaards van WSV De Arend is de Eindejaarstocht al jaren een begrip bij wandelaars. "We hebben vele jaren met succes deze wandeldag mogen organiseren op 29 december, maar het was dit jaar de laatste keer. We hebben te weinig vrijwilligers om een en ander steeds weer op poten te zetten. Al met al komt het op steeds minder mensen neer die alles moeten regelen, van het uitpijlen van de route tot het opruimen daarvan en het bepalen van de route vooraf." Hoewel het spijtig is dat WSV De Arend de organisatie van de Eindejaarstocht moet stopzetten, is er ook goed nieuws, want de toekomst van de tocht is niet in het geding. "We hebben in overleg met het bestuur van De Wandelende Krabben uit Bergen op Zoom overeenstemming bereikt over voortzetting van de wandeldag. Zij willen de traditie van 29 december voortzetten en nemen de organisatie van de Eindejaarstocht volledig over."

Nieuwe naam

Dat betekent wel dat er een en ander wellicht zal veranderen. "In de loop van 2018 zal er meer bekend worden over de details van deze vernieuwde Eindejaarstocht, zoals de startlocatie en dergelijke. Ook wordt nog gedacht over een naam voor de wandeldag. De Arend zal daarin geëerd worden voor de jarenlange inzet van deze wandeltraditie." Jarenlang was het zeker. WSV De Arend bestaat zelf 15 jaar en de Eindejaarstocht wordt al even zoveel jaren gehouden.

450 lopers

Mooi was het dan ook dat er zo'n 450 lopers op de wandeldag afkwamen. "Als je bedenkt dat we zelf als vereniging 60 leden hebben, dan weet je meteen dat er veel mensen van buitenaf komen voor deze Eindejaarstocht." Al die mensen konden zich vanaf 7.00 uur in de ochtend inschrijven voor de 40 km-tocht in De Boulevard in Hoogerheide. 84 wandelaars maakten van deze optie gebruik. Voor de 25 kilometer-tocht schreven zich 131 mensen in en de overige wandelaars kozen voor de kortere afstanden van 15, 12 of 10 kilometer.

Weersomstandigheden

De organisatie van de Eindejaarstocht had voor deze gelegenheid een extra mooie route uitgezet over de Brabantse Wal. Jammer was wel dat het qua weersomstandigheden niet erg meezat voor de wandelaars. Sommige wandelaars besloten bij de mogelijke splitsingen in de routes rechtsomkeert te maken.

"Het werd me iets teveel van het goede met de regen, ik moet ook nog terug naar Amsterdam", aldus één van de wandelaars. Een andere wandelaar uit Roosendaal stond te kijken van het slechte weer: "In Roosendaal was het nog droog, daar heb ik net nog 5 kilometer gelopen als opwarmertje."

Poncho's

Het gros van de lopers liet zich echter niet tegenhouden door het weer. Diverse groepjes wandelaars kwamen binnen bij de Boulevard om af te laten stempelen na 15 kilometer in de benen, anderen liepen fier en vrolijk over de Huijbergseweg richting Raadhuisstraat, gewapend met poncho's en regenkleding. "Afzien, daar doen we niet aan." DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief