Afbeelding

'Promotieprijs is fijne blijk van waardering'

Door: Hanneke Marcelis 112 Meldingen

PUTTE - De goedlopende klussendienst, de pilot hulplijn 060606 en een variëteit van ontmoetingsactiviteiten in MFC de Biezen. Het zijn allemaal initiatieven uit de koker van Zorgcoöperatie Zorg om Zorg Putte. Woensdagavond mocht het burgerinitiatief de Woensdrechtse Promotieprijs in ontvangst nemen.

Natuurlijk zijn Peter Nuijten en Erik de Laet enorm blij met de toekenning van de Promotieprijs 2017 aan Zorgcoöperatie Zorg om Zorg Putte. Als secretaris en voorzitter van het omvangrijke burgerinitiatief steken ze al sinds de oprichting in 2015 samen met een grote groep flitsvrijwilligers ziel en zaligheid in het verbeteren van de leefbaarheid van het grensdorp. "De prijs is een leuke blijk van waardering, maar in de praktijk was die waardering er natuurlijk al", legt De Laet uit. "En die waardering is trouwens wederzijds. Veel gemeenten kunnen een voorbeeld nemen aan hoe Woensdrecht met ons als burgerinitiatief omgaat." De Zorgcoöperatie won de strijd om de Promotieprijs van de IJsbaan Hoogerheide/ evenementenplein Hoogerheide en stichting Jeugd- en Jongerenwerk Woensdrecht.

Samenredzaamheid

Eén van de redenen dat de commissie Woensdrechtse Promotieprijs unaniem koos voor de Zorgcoöperatie was omdat het initiatief bijdraagt aan samenredzaamheid. "Zorg om Zorg is gebaseerd op wederkerigheid. Iedereen die erbij betrokken is, doet dit met het idee om iets bij te dragen aan de maatschappij", legt De Laet uit. In totaal zijn er 235 huishoudens lid en kan de coöperatie bouwen op zo'n 45 actieve flitsvrijwilligers. "Dat woord flitsvrijwilliger is een heel belangrijk standpunt van ons", legt Nuijten uit. "Niemand zit bij ons ergens aan vast. Je mag zelf aangeven wat je wilt doen, en wanneer je dat wilt doen. Maar als we bellen met een verzoekje en je hebt geen tijd of zin, is dat ook prima." De Laet valt hem bij: "Dat is onze kracht. Als je met flitsvrijwilligers werkt en het vrijblijvend houdt voor mensen, zie je dat er ineens enorm veel mensen bereid zijn om bij te dragen."

Doelen

Met alle huidige initiatieven zoals het onderzoek op de haalbaarheid van zorgwoningen in Putte, het uitbouwen van het ontmoetingscentrum samen met KBO Putte en de klussendienst timmert Zorg om Zorg hard aan de weg om haar hoofddoel te realiseren: Putte levensloopbestendig maken. "Je moet hier vanaf je geboorte tot aan je dood kunnen blijven. Dat doe je door elkaar te helpen, mensen elkaar te laten ontmoeten en zorg dichtbij te houden."

Het lidmaatschap van de zorgcoöperatie staat open voor bewoners van Putte en kost €18 per jaar voor meerpersoonshuishoudens en €12 per jaar voor éénpersoonshuishoudens. Ga voor meer informatie naar www.zcputte.nl[l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief