Finale TOP Competitie Cyclo Cross mooie generale voor NK Veldrijden in Huijbergen

Door: Britta Janssen Sport

HUIJBERGEN – Een Nationale Cross van allure, dat was het veldrijden in Huijbergen. Niet alleen vond er een Nationale Cross plaats voor amateurs/sportklasse, Masters 40+, Nieuwelingen, Junioren, Elite-Beloften-Junioren vrouwen en Nieuwelingen Meisjes en Elite en Beloften bij de mannen, maar het was ook de finale van de TOP Competitie Cyclo Cross. Daarmee had Huijbergen aan de vooravond van het NK Veldrijden een sportieve topdag.

Op een parcours dat voor 99% gelijk was aan het EK-parcours van 2015 werd vanaf 10.30 uur gekoerst voor het leven door de veldrijders bij de Amateurs en Sportklasse. In totaal 39 renners verschenen aan de start, onder hen Marlon Verhaert uit Huijbergen, die aanvankelijk in het programmaboekje ingepland stond voor de categorie Masters 40+. Hij kwam als 37e over de finish na ruim 36,5 minuten fietsen en afzien op de Tiestenduin en Nootjesberg. Omdat hij op forse achterstand lag bij de winnaar, werd Marlon eerder geklasseerd. Winnaar werd Yannick Runhart uit Apeldoorn, voor Klaas Groenen uit Boxtel en Dennis van de Kruisweg uit Oldebroek.

Plaatselijke helden

Na de Amateurs en de renners uit de Sportklasse was het de beurt aan de veldrijders van de Masters 40+. In deze categorie kwamen 35 renners aan de start. Uiteindelijk won Erik Dekker uit Hedel ruim voor de nummer 2, Micha de Vries uit Hilversum en nummer 3 Maikel Govaarts uit Drunen. Na de Masters 40+ stonden de Nieuwelingen te popelen om hun veldrijdkwaliteiten te laten zien in Huijbergen. Salvador Alvarado uit Rotterdam was uiteindelijk de snelste. In minder dan een half uur maakte hij de koers voor Hugo Kars uit Oosterbeek en Lucas Janssen uit Papendrecht. Max Goris uit Hoogerheide finishte als 52e en Joost van Oevelen uit Huijbergen als 54e. In totaal 65 renners verschenen aan de start.

Dames

Bij de Junioren startten 28 jonge veldrijders. Ryan Kamp uit Raamsdonkveer won, voor Noah Vreeswijk uit Someren en Bart Artz uit Wintelre. Daarna was het de beurt aan de Dames en Meisjes. Ambassadrice Thalita de Jong mocht het startschot geven. Bij de finale uit de TOP Competitie voor Elite Vrouwen/Belofte Vrouwen en Amateur Vrouwen won Inge van der Heijden uit Schaijk. In totaal waren er 22 dames gestart. Om 14.00 uur startten ook de Junioren bij de Dames, met Sylvie Swinkels als winnares. Om 14.02 werd een nieuw startschot gegeven voor de Nieuwelingen Meisjes. Deze koers werd gewonnen door Puck Pieterse voor Fleur van der Peet en Sofie van Rooijen.

Elite en Beloften

Tot slot was het de beurt aan de Elite en Beloften bij de Mannen. Ook zij reden hun finale in de TOP Competitie. De snelste was uiteindelijk Twan van den Brand, voor Toon Vandebosch en Kelvin Bakx uit Bergen op Zoom. Lars Akkermans uit Ossendrecht eindigde als 28e, Jeffrey van Agtmaal uit Huijbergen als 31e. Pim van de Klundert uit Hoogerheide haalde helaas de finish niet.