Lezing over de woestijnvaders

Door: Janny Mathijssen algemeen

HOOGERHEIDE - Vrij en onafhankelijk zijn, wie wil dat niet? De eerste lezing in 2018 gaat over de monniken die in de eerste eeuwen van het christendom de eenzaamheid opzochten en daar hun demonen tegenkwamen. Stemmen in zichzelf, die ze leerden bevechten om vrij en ontvankelijk te blijven voor God. Ook in deze tijd komen we onze demonen tegen. Dominee Marga Haas uit Middelburg vertelt hierover op 17 januari in de parochiekerk in Hoogerheide.

De woestijnvaders streefden ernaar om zoals zij dat noemden, zuiverheid van hart te verkrijgen. Wat zij daar leerden in die barre oorden van Egypte geeft ons een bijzondere kijk op onszelf. De acht demonen tegen wie zij strijd leverden, leven ook in ons hart. Wat hebben die oude woorden en beelden ons te zeggen en te leren? Hierover gaat de lezing van Marga Haas.

Stemmen
Marga Haas studeerde theologie. Rond haar dertigste richtte zij haar blik naar binnen. “Stukje bij beetje begon ik te zien hoeveel stemmen er in mij om aandacht vroegen. Mocht God al tot mij spreken, dan zou ik hem nooit hebben verstaan. Ik had het idee dat het goed was om te beginnen met mediteren. Als ik de kinderen naar school had gebracht, ging ik op een meditatiebankje zitten. En sindsdien doe ik dat elke schooldag. Er gebeurde van alles op dat bankje. In het begin was het een hel. Waar bleef de stilte? Waar bleven de rust en innerlijke vrede? Heel langzaam kwam er ruimte voor iets anders. In de stilte ontdekte ik dat er in mij een kern huist die niet van mij is, maar van elders en dat die kern toch meer Marga is dan de geschapenheid die ik tot dan toe als Marga ervoer. Dat zette een grote ommekeer in gang. Waar ik mijzelf vroeger als afgescheiden ervoer, zie ik nu steeds de fundamentele eenheid.”

Oecumenische Werkgroep Spiritualiteit
De lezing is de derde van vijf spiritualiteitsavonden. Thema van de avonden is: ‘Zing, vecht, huil, bid.’ De avonden worden gehouden in de parochiekerk van Hoogerheide, Raadhuisstraat 134 en beginnen om 19.45 uur. Om de kosten te dekken wordt een (vrijwillige) bijdrage gevraagd per avond.
Meer informatie: Thea Dierckx, 06-48460859 of Wimke Overbeek, 0164-614166. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief