Voorzitter Marlies Somers met in haar handen de poster van het toernooit.
Voorzitter Marlies Somers met in haar handen de poster van het toernooit. Foto: Marilyn Pietersz

HOTAK viert gouden bestaan met toernooi

Door: Sandra Broosus algemeen

HOOGERHEIDE – Met een groots opgezet toernooi waar alle tafeltennis-minnende Woensdrechtenaren, van jong tot oud, aan mee mogen doen, trapt HOTAK'68 het jubileumjaar af. De Hoogerheidense Tafeltennis Klub (kortweg HOTAK) blaast dit jaar vijftig kaarsjes uit. Daarnaast is er veel ruimte voor pret en ontspanning. Tafeltennissen met een koekenpan of spelen op een ieniemienie tafeltje, het is mogelijk. Komende zaterdag, 13 januari strijden in MFC Kloosterhof 80 personen op het Woensdrechts Tafeltenniskampioenschap en MJ Tafeltennis zorgt voor plezier met hun tafeltennis-speeltuin.

Voorzitter van de jarige tafeltennisvereniging, Marlies Somers wil graag benadrukken dat alle kinderen van de basisschool of middelbare school welkom zijn op 13 januari om op een vermakelijke manier kennis te maken met tafeltennis. "De toegang is gratis en de jongens van MJ Tafeltennis laten op een ludieke wijze zien hoe tof tafeltennis kan zijn. Alles halen ze hiervoor uit kast: Aangepaste ballen, kleine tafels, noem maar op. De demonstraties vinden gedurende de hele dag plaats. Kinderen en hun ouders kunnen gewoon even langskomen en genieten van de tafeltennis-speeltuin zoals MJ Tafeltennis het zelf noemt." Vanaf 11.00 uur is iedereen welkom. De dag eindigt rond de klok van 5 uur 's middags. "Dan reiken we de cup met de grote oren uit aan de winnaar", aldus Frank Dingemans van de jubileumcommissie. Beiden willen gezegd hebben dat een ieder welkom is op 13 januari, niet enkel degenen die zich voor het toernooi hebben ingeschreven.

Diverse evenementen

Het hele jaar door organiseert HOTAK een viertal activiteiten teneinde het 50-jarige bestaan te vieren. "Iedere kwartaal is er iets te beleven, met het toernooi van 13 januari als beginpunt", zegt Dingemans. In juni is er een evenement voor de eigen jeugdleden waaraan een extra feestelijk tintje wordt gegeven. Vervolgens is er op 1 september, de daadwerkelijke oprichtingsdatum van HOTAK, een toernooi voor leden en oud-leden van de club. "Alsdan strijden de (oud) leden voor de Piet Theuns Memorial Cup. Naamgever van de bokaal was in 1968 oprichter van onze vereniging." Via allerlei kanalen, zoals de sociale media wil men de oud-leden benaderen. Dingemans vult aan: "Dit toernooi is in de eerste plaats bedoeld als reünie. Het wedstrijdelement is hier ondergeschikt aan. Het gaat om het gezellig samenzijn en het ophalen van oude herinneringen." Somers en Dingemans vertellen in koor dat de legendarische SAK, wat staat voor Speciale Activiteiten Kommissie, deze dag verder zal opluisteren. "Wat ze gaan doen, dat is ook voor ons één grote verrassing. Een leuke sketch wellicht. Ze komen altijd met iets bijzonders."

De vierde en laatste activiteit is, zo stelt Dingemans, nog met potlood geschreven. "Onze bedoeling is aansprekende top-tafeltennisspelers, oud-coryfeeën naar Hoogerheide te halen om het Woensdrechtse publiek te laten smullen van tafeltennis op hoog niveau. Echter, hier zijn we nog mee bezig, het is nog niet in kannen en kruiken."

Veranderd

Momenteel telt HOTAK tachtig leden, waaronder een paar zeer actieve en succesvolle para-tafeltennissers. Er is geen aparte groep voor para-tafeltennissers, maar ze kunnen meetrainen en zonodig worden de oefeningen aangepast. Zelf is Somers vanaf haar negende lid. "Ik was het 2e meisje dat lid werd van de club. Eigenlijk was het niet de bedoeling dat meisjes lid werden. Er was geen speciale kleedruimte voor hen. Ik moest me omkleden in de berging waar de tafels stonden. Wat dat betreft is er in 50 jaar tijd veel veranderd." DOOR MARILYN PIETERSZ



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief