Afbeelding
Foto: Marilyn Pieterz

Puttenaar Chris Mooijman al halve eeuw EHBO'er

Door: Hanneke Marcelis algemeen

PUTTE – Nietsvermoedend stapte Chris Mooijman dinsdag 16 januari MFC De Biezen binnen om aanwezig te zijn op de nieuwjaarsborrel van zijn geliefde EHBO vereniging Putte. Echter, dit was geen gewone borrelavond, maar een feestelijke bijeenkomst omdat de EHBO'er van het eerste uur en trouw lid van de Putse vereniging een halve eeuw geleden voor zijn EHBO-examen slaagde. "En dit is uniek. De laatste keer dat we gouden jubilarissen hadden was in het jaar 2000", aldus Jac Voorbraak, voorzitter van de Putse EHBO vereniging.

Voorbraak vult aan: "Ik moest er een draai aan geven, iets verzinnen zodat de avond voor Chris een verassing zou blijven. Dus werd het een nieuwjaarsborrel, de perfecte dekmantel." En een verrassing was het. Chris Mooijman had dit niet zien aankomen. Hij had geen flauw vermoeden. "Nee dit is een totale en hele fijne verrassing. Ik had dit niet verwacht." Zijn vrouw zat wel in het complot. "Nou, ze heeft het goed verborgen gehouden hoor, want ik wist echt van niks", zegt de vriendelijke jubilaris.

Erelid

Nadat voorzitter Voorbraak in zijn welkomstwoord de ware aard van de bijeenkomst verklapte, had hij een verrassing in petto. Burgemeester Steven Adriaansen en de uit Putte afkomstige wethouder Martin Groffen kwamen Mooijman persoonlijk feliciteren met deze mijlpaal. Burgemeester en wethouder kwamen niet met lege handen. Mooijman kreeg een heerlijke fles wijn aangeboden. Nog was de koek niet op. Als blijk van waardering voor zijn tomeloze inzet en vanwege het gouden jubileum, onthulde Adriaansen dat het bestuur van de Putse EHBO vereniging unaniem heeft besloten Mooijman tot erelid te benoemen. Hierop overhandigde voorzitter Voorbraak hem een cadeau namens de vereniging. Een prachtig horloge met op de achterkant de inscriptie: 1968 – 2018 EHBO. De kersverse erelid was in zijn nopjes met dit geschenk. "Prachtig, ik ben hier zo blij mee, geweldig", zegt Mooijman in een eerste reactie. Trots toont hij vervolgens het kleinood aan de ongeveer 30 aanwezige leden van de vereniging. Mooijmans steun en toeverlaat, zijn echtgenote kreeg een mooie bos bloemen uit handen van bestuurslid, Annie Kees Smoorenburg.

Fanatiek

Over het gekozen cadeau, het horloge zegt Kees Smoorenburg: "We wilden hem iets persoonlijks geven, iets wat hij goed kan gebruiken, iets wat bij hem past, want Chris is altijd op tijd." EHBO Putte kan altijd een beroep doen op Mooijman. Altijd is hij bereid de EHBO-post te bemannen bij allerlei evenementen, zoals de grensfeesten of tijdens de Putse kermis. Bestuurslid Suzie Roks laat desgevraagd weten dat Mooijman 50 jaar na het behalen van zijn EHBO-diploma nog steeds erg gedreven is. "Hij slaat geen herhalingsles over. Knap hoor." De bevlogen EHBO'er doet veel voor de gemeenschap. Al 48 jaar verblijdt hij kinderharten als sinterklaas en hij is mantelzorger.

Putseweg

Mooijman en zijn vrouw komen oorspronkelijk uit Den Haag. In 1962 verkasten ze naar Putte vanwege Mooijmans werk bij de marechaussee. "In die tijd gebeurden er veel ongelukken op de Putseweg en wij werden er vaak bijgehaald. Toen besloot ik een cursus EHBO te doen." De oud-marechaussee vertelt dat indertijd de Putseweg er anders bijlag dan nu. "Er waren veel scherpe bochten en geen fietspad. Men sjeesde over die weg met snelheden van 100 tot 120 kilometer per uur." Het gevolg laat zich raden: Regelmatig vlogen de auto's uit de bocht.

Na zijn tijd bij de marechaussee werkte Mooijman tot aan zijn pensioen in de zaak van wielrenner Jan Janssen, de eerst Nederlandse winnaar van de Tour de France. DOOR MARILYN PIETERSZ



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief