Cees van der Linden met een stel waarmee hij Nederlands kampioen werd . FOTO MARILYN PIETERSZ
Cees van der Linden met een stel waarmee hij Nederlands kampioen werd . FOTO MARILYN PIETERSZ Foto: Marylin Pietersz

Cees van der Linden schittert op Vogeltentoonstelling

Door: Hanneke Marcelis algemeen

HOOGERHEIDE – Cees van der Linden uit Hoogerheide maakte goede sier met zijn loodbekjes tijdens de Nationale wedstrijdtentoonstelling 'Vogel 2018' die medio januari in Zwolle plaatsvond. Hij is tot tweemaal toe Nederlands kampioen geworden met zijn siervogels. Afgelopen donderdag is Van der Linden, die lid is van vogelvereniging de Zuidwesthoek, hiervoor in het zonnetje gezet door wethouder Hans de Waal namens het gemeentebestuur van Woensdrecht.

DOOR MARILYN PIETERSZ

Medelid Adrie Traas had de wethouder getipt over de prestaties van Van der Linden. Met twee keer goud was de koek nog niet op. De gedreven vogelliefhebber haalde tevens een zilveren medaille binnen.
Meer dan 10.000 vogels deden mee aan het Nederlandse kampioenschap, georganiseerd door de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV). Volgend jaar strijkt het Wereldkampioenschap vogelsport overigens in Nederland neer.

Stam en stel
Van der Linden speelde mee met acht loodbekjes. "Ik deed mee met een stam, een stel en twee enkelingen. Een stam bestaat uit 4 vogels, een stel uit 2 vogels en een enkeling is dus één vogel", vertelt hij enthousiast. Met de stam en het stel won Van der Linden goud en met één van de enkelingen zilver. De keurmeester checkt onder meer de kleur en de tekening. "Een tekening is bijvoorbeeld een dwarsstreepje op de flanken, de zijkant van de vogeltjes", doceert Van der Linden. Verder dienen de vogels 'strak in het pak te zitten' zoals de tweevoudig kampioen dat fraai verwoordt. De sympathieke vogelaar kan het weten, want zelf is hij jarenlang keurmeester geweest. Zijn loodbekjes zijn allemaal eigen kweek.

Uitdagend
Al meer dan een halve eeuw is Van der Linden actief in de vogelsport. "Ik ben in 1965 lid geworden van de NBvV, maar al een paar jaar daarvoor had ik vogels. Ik denk dat ik om en nabij de 56 jaar met deze dieren in de weer ben." Over de vraag wat er nou zo aantrekkelijk is aan deze hobby, hoeft de tweevoudig kampioen niet lang na te denken. "Het leuke is de uitdaging. Ik ben een kweker, ik wil ervoor zorgen dat mijn vogels nageslacht krijgen. En dat laatste is altijd spannend. Krijgt het jong de kans te groeien of wordt het zonder pardon het nest uitgekieperd", verhaalt Van der Linden.

Voeding
Met voeding is veel mogelijk, maar het is wel de kunst de juiste balans te vinden. "Dierlijk eiwitrijk voedsel is goed voor jonge vogels, maar te veel is niet goed, want dan worden ze driftig en gooien ze hun broed het nest uit." Volgens Van der Linden willen wij als mensen steeds meer sturen, maar uiteindelijk is het onmogelijk over alles controle te houden. "Je kunt kunstgrepen toepassen, vitamines geven, maar hoe de vogels uiteindelijk hierop reageren, heb je niet in de hand. Dat bepaalt het dier zelf."

Winnen
Competitief is Van der Linden zonder meer. "Ja, op het moment dat ik meedoe met mijn loodbekjes aan de wedstrijdtentoonstellingen, dan wil ik ook winnen. Dat is de prikkel", verklaart Van der Linden bevlogen. Om er snel en met een brede lach aan toe te voegen: "Natuurlijk, wél op een sportieve en eerlijke manier." Valsspelen komt weleens voor. "Dan heeft iemand bijvoorbeeld een vogel uitwendig bijgekleurd of uitgevallen veren worden bijgeplakt. Dat is fraude." Wat wel is toegestaan is bijvoorbeeld de nageltjes inkorten. "Dat heet conditioneren en dat mag", stelt Van der Linden.

Wedstrijdtentoonstelling
Op 26 en 27 oktober 2018 houdt vogelvereniging de Zuidwesthoek een wedstrijdtentoonstelling in Grandcafé Le Soleil waar naar verwachting ruim 600 vogels aan deelnemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief