Travis in de oefenruimte met de bokszakken. FOTO JAN DIRK HUIJSER
Travis in de oefenruimte met de bokszakken. FOTO JAN DIRK HUIJSER Foto: Jan Dirk Huijser

Kom naar het kickboksgala in het Kloosterhof

Door: Hanneke Marcelis algemeen

HOOGERHEIDE – Kickboksliefhebbers kunnen zondag hun hart ophalen in Hoogerheide. Diablo Gym uit Bergen op Zoom organiseert daar op 25 februari een groot kickboksgala in het Kloosterhof. Travis Schlee mag zich verheugen op een groot deelnemersveld vanuit praktisch alle sportscholen uit de regio. "In totaal 60 deelnemers zijn van de partij en zeker niet de minsten", verzekert hij. Als de publieke belangstelling overeenkomstig is, gaat het voor de liefhebbers van vechtsporten een leuke middag worden.

Travis is blij met de stimulerende impuls en de media aandacht voor de sport door de recente successen van Rico Verhoeven in het kickboksen . "Het brengt de sport meer en beter onder de aandacht bij een breder publiek", hoopt hij, "wellicht dat er een aantal vooroordelen de wereld uitgaan, vooral ten aanzien van het begrip sportscholen".

De sportschool
"Natuurlijk zijn er verschillende soorten sportscholen", legt Travis uit, "van de volledig met allerlei fitness apparatuur uitgeruste commerciële sportschool tot een sportschool als de onze". Diablo Gym is een sportschool die zich uitsluitend richt op de vechtsporten 'Thaiboksen' en 'Kickboksen'. Daarnaast kent de school een uitgebreid programma voor Çardio Kickboksen, vooral bedoelt om de conditie op peil te houden. Diablo Gym telt ruim 300 leden, variërend in de leeftijden van 4 tot 68. Met de jongsten wordt uiterst zorgvuldig omgegaan, ze worden ingedeeld in leeftijdsklassen waarbij het verschil niet meer dan twee jaar bedraagt en de verschillende sterktes geven een verdere selectie. De wat ouderen zijn doorgaans bezig met Cardio Kickboksen, een manier om de conditie op peil te houden. Er worden Kickboks technieken getraind op bokszakken, trapkussens en bokspads en dus niet tegen elkaar. "De kans op blessures is daarmee uiterst gering", verklaart hij, "en het is tevens een prettige uitlaadklep".

De vechtsporten
Kickboksen en Thaiboksen lijken in eerste instantie veel op elkaar, toch is er een kenmerkend verschil. Bij Thaiboksen is meer toegestaan! Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel de handen als de benen mogen worden gebruikt. Bij Thaiboksen waarin op het eerste gezicht alles lijkt te zijn toegestaan is men echter toch wel gebonden aan regels. Toegestaan is het gebruik van vuisten, ellebogen, knieën en benen. Voorts kent het Thaiboksen de techniek van het 'clinchen', de omklemming. Dat het Thai- en Kickboksen in onze regio goed op de kaart staat, blijkt niet alleen uit een regerend wereldkampioen uit Halsteren maar ook uit de deelname van twee pupillen van Travis aan de Wereld Kampioenschappen in 2017, gehouden in Kazan, Rusland. Maaike Scherpenborg van Diablo Gym behaalde daar een keurige 3de plaats in de categorie tot 70 kg. De uitzending vond plaats na selectiewedstrijden in Papendal, onder auspiciën van het FOG, de Federatie Oosterse Gevechtskunst, die weer onderdeel is van het NOC/NSF. "Dit geeft toch wel aan dat we een volwaardige sport zijn", zegt Travis, "we leiden geen vechtersbazen op maar goed getrainde atleten die veel over hebben voor hun sport".

Het Gala
Travis hoopt dat de middag in Hoogerheide gaat brengen wat hij er van verwacht, een gala met mooie sport. Van de 60 deelnemers is de jongste 10 jaar en de oudste 35 jaar. Afhankelijk van leeftijd en sterkte worden de deelnemers ingedeeld in categorieën, de jongsten strijden in 3 ronden van 60 seconden o de zege, de gevorderden, C- klasse, in 3 ronden van 120 seconden. Het is geen toernooi", legt hij uit, "maar een 'man to man' event".


Het gala begint zondag 25 februari om 14.00 uur, het Kloosterhof aan de Huijbergseweg 3b te Hoogerheide is voor het publiek vanaf 13.00 uur geopend. Alle deelnemers veel succes en alle toeschouwers een fijne sportmiddag.DOOR JAN DIRK HUIJSER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief