Gezamenlijk zetten de 56 partijen zich de afgelopen tweeënhalf jaar in om armoede te bestrijden FOTO JOSE VAN DER WEGEN
Gezamenlijk zetten de 56 partijen zich de afgelopen tweeënhalf jaar in om armoede te bestrijden FOTO JOSE VAN DER WEGEN Foto: Jose van der Wegen

'Armoedepact bracht partijen samen'

Door: Hanneke Marcelis algemeen

HOOGERHEIDE – Samen tegen armoede. Dat was tweeënhalf jaar lang het credo van zo'n 56 partijen en de gemeente Woensdrecht binnen het armoedepact. Wat werd opgezet om samen de armoede aan te pakken, groeide uiteindelijk uit tot een succesverhaal, waar menig organisatie en vereniging aan bij wilde dragen. Nu is het armoedepact in de bestaande vorm afgerond, maar de aanpak van armoede blijft doorgaan.

Volgens verantwoordelijk wethouder Lars van der Beek is het armoedepact echt een succes geworden. "Waar wij dachten dat we een drie- of viertal bijeenkomsten zouden houden op dit vlak, zijn we ruim tweeënhalf jaar bezig geweest, met nu nog steeds partijen die zich aanmelden om deel te nemen. Echter, elk project heeft een kop en een staart nodig. We hebben besloten het armoedepact tot de verkiezingen door te laten lopen, omdat we niet weten hoe het politieke landschap daarna er uit ziet. Wat echter wel zeker is, is dat we samen door zullen gaan met het bestrijden van de armoede in onze gemeente. Daarvoor is ook de afsluitende bijeenkomst georganiseerd, om ideeën te opperen over hoe we het in de toekomst kunnen gaan doen zonder de nieuwe tekensessies met steeds weer nieuwe partijen en thema's."

Verbinding

Bij de afsluitende bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis waren zo'n 45 mensen aanwezig. Deze aanwezigen waren allemaal ergens betrokken bij het armoedepact in de afgelopen tweeënhalf jaar. En hoewel de aanwezigen allemaal namens hun eigen organisatie, vereniging of partij betrokken waren, heeft het armoedepact aangetoond dat samen mooie resultaten bereikt kunnen worden. "Het eerste doel van het armoedepact was echt om armoede op de agenda te krijgen. Maar het heeft ook geleid tot het samenbrengen en verbinden van partijen. Veel partijen vonden elkaar na afloop en er is dus echt verbinding geweest." Ook in natura werden er diverse initiatieven ontplooid in het kader van armoedebestrijding, zoals kledingbonnen, kortingsvouchers voor Jeugdland, ijsbaantickets en speelgoedacties rond Sinterklaas.

Resultaten

Dat de aanpak van armoede in de gemeente Woensdrecht noodzakelijk is, blijkt ook wel uit de cijfers. Toen eind 2015, begin 2016 gestart werd met Samen tegen Armoede, bedroeg het percentage mensen in armoede gemiddeld 6,8% in Woensdrecht. Dat betrof dus zo'n 950 huishoudens. In Putte lag het armoedepercentage zelfs op 9,2%. Zeker één op de tien kinderen groeit op in armoede. Hoewel Woensdrecht daarmee onder het landelijk gemiddelde ligt, scoort de gemeente wel hoog als gekeken wordt naar de grootte van de gemeente. "Dat hangt samen met diverse factoren, zoals de werkgelegenheid in de regio en een relatief hoog aantal sociale huurwoningen in de gemeente." Door het armoedepact en de daarbij behorende regietafels en vroegsignalering, zodat voorkomen kan worden dat mensen bijvoorbeeld uit huis worden gezet en maatregelen worden genomen om mensen te helpen bij hun problemen, zijn goede resultaten geboekt. Het aantal cliënten met bijzondere bijstand en een individuele inkomenstoeslag is licht toegenomen, het aantal mensen in de schuldhulpverlening gedaald. Echt forse stijgingen zijn te zien in het gebruik van de collectieve ziektekostenverzekering, het Jeugdsportfonds en de Stichting Leergeld. "Dat toont aan dat mensen meer van de voorzieningen gebruik maken die er voor hen zijn."

Na afloop van de bijeenkomst opperden de aanwezigen ideeën om het armoedepact voort te zetten op andere wijze. Gedacht werd onder meer aan extra aandacht voor armoede op scholen, de organisatie van themabijeenkomsten om de partijen te blijven verbinden of het ondersteunen van (om)scholing voor langdurig werklozen. Over één ding waren de partijen in ieder geval eens: de regietafels en vroegsignalering moeten voortgezet worden om zo te voorkomen dat mensen buiten de boot vallen.DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief