Afbeelding

De Bunt, nieuwe ontmoetingsruimte in Putte voor jong en oud

Door: Vera de Geus algemeen

PUTTE - Participatiecafé De Bunt is geopend. Op initiatief van Zorg om Zorg en KBO afdeling Putte is participatiecafé De Bunt ontstaan om zo en ontmoetingsplek voor jong en oud te realiseren. Wethouder Lars van der Beek deed de opening.

Lout Vreeken, voorzitter van de in december opgerichte Stichting Participatiecafé de Bunt heette iedereen van harte welkom. In het bijzonder wethouder Lars van der Beek die speciaal was gekomen om het participatiecafé met een feestelijk tintje te openen. "Helaas hebben we slechts een beperkt aantal mensen kunnen uitnodigen, omdat de ruimte vanwege veiligheidsvoorschriften maximaal zeventien personen mag herbergen": aldus Vreeken. "Het uiteindelijke doel is om, gefaseerd, een ontmoetingscentrum in te richten dat zeven dagen in de week open is voor alle bewoners van Putte. Een centrum waar participatie in de samenleving wordt gestimuleerd en samen doen centraal staat. Het ontmoetingscentrum moet een plek worden waar iedereen zich welkom voelt die behoefte heeft aan informele ondersteuning. Te denken valt aan werkloze, mensen die behoefte hebben aan contacten of activiteiten, mensen met beginnende dementie /niet pluis-gevoel en ga zo maar door. Het resultaat moet zijn dat door mensen een ontmoetingsplek aan te bieden zij langer buiten de formele hulpinstanties blijven hetgeen kostenbesparend is voor de WMO en aansluit op de doelstelling van de Participatiewet", zo vertelt de kersverse voorzitter van De Bunt de ambitieuze plannen van het bestuur.

Succes

Samenwerking van organisaties op het terrein van het sociaal domein is volgens Henk van de Brug, voorzitter KBO Putte noodzakelijk om van dit initiatief een succes te maken. Kleine budgetten en gelijksoortige ideeën over hoe we een ontmoetingsruimte voor jong en oud zouden kunnen opzetten, brachten KBO en Zorg om Zorg samen. Aan het eind van de zomer van 2016 is een convenant getekend om een basis te leggen voor het realiseren van een eigen ontmoetingscentrum. Met de oprichting van Stichting De Bunt en de start van het Participatie café is een belangrijke stap gezet op weg naar het doel, een eigen ontmoetingscentrum.

Aandacht

Om dit initiatief duurzaam en succesvol uit te bouwen moet volgens Erik De Laet, voorzitter zorgcoöperatie Zorg om Zorg in Putte nog veel gebeuren. Hij nodigt tijdens de feestelijke opening Lars van der Beek  uit om dit initiatief te omarmen en er mede voor te zorgen dat het participatiecafé uitgroeit tot een ontmoetingsplek dat onderdeel is van het dagelijks leven in het dorp en waar geïndiceerde klanten, vrijwilligers en buurtbewoners samen kunnen werken aan een gezonde toekomst en levensloopbestendig leven en wonen in Putte. De doelstelling van De Bunt is om kleinschalig te blijven zonder al te grote groepen, zodat er aandacht is voor elkaar en persoonlijke aandacht is voor mensen die dit nodig hebben. "Als 4 tot 8 mensen gemiddeld per dag De Bunt bezoeken is het participatiecafé geslaagd in zijn opzet", zo vertelt De Laet enthousiast over de doelstelling van De Bunt.

Omarmen  

Lars van der Beek steekt niet onder stoelen of banken dat hij enthousiast is over het nieuwe burgerinitiatief in Putte. Hij merkt op dat de afgelopen vier jaar zowel de zorgcoöperatie Zorg om Zorg als de KBO Putte zeer actief en toonaangevend zijn voor wat betreft burgerinitiatieven op het gebied van het sociale domein. Hij zal zeker het initiatief van het participatiecafé omarmen, maar vraagt zich wel af in hoeverre het initiatief een burgerinitiatief blijft en of op termijn het participatiecafé zich ongewild ontwikkelt tot een aanbieder van diensten op het gebied van zorg en welzijn. 


Stichting Participatiecafé De Bunt is voor informatie dagelijks telefonisch bereikbaar via  06 105 109 09. Iedereen is van harte welkom op maandag, dinsdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en woensdagmiddag vanaf 13.30 uur. 


 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief