Afbeelding

Onderwijs bij jeugdinstelling Almata kan blijven bestaan

Door: Mura Kuijpers Algemeen

OSSENDRECHT - De onderwijsactiviteiten en medewerkers van Almata worden vanaf 1 augustus dit jaar overgenomen door Koraal in de regio West-Brabant. Vanaf dan vallen zij onder de Stichting Het Driespan.

SJSJ-Almata is een instelling voor jeugdzorg in Ossendrecht, waar onder meer jongeren met ernstige (gedrags)problemen verblijven. Naast zorg en behandeling krijgen deze jongeren onderwijs, dat op dit moment nog via een experiment wordt vormgegeven. Vanaf 1 augustus 2019 stopt het experiment en moeten de onderwijsactiviteiten van Almata ingepast zijn in een onderwijsinstelling binnen het reguliere samenwerkingsverband.


Zowel het Ministerie van OCW als het samenwerkingsverband De Brabantse Wal VO heeft bij Koraal het verzoek neergelegd de onderwijsactiviteiten en de medewerkers van het experiment over te nemen. De Raad van Bestuur van Koraal heeft dit verzoek onderzocht, met een positieve uitkomst als gevolg. “Op deze manier borgen we het onderwijs aan deze jonge mensen en zorgen we dat zij zich kunnen blijven ontwikkelen”, vertelt Eric Starmans, regiodirecteur bij Koraal.

“Wij gaan vol vertrouwen met Het Driespan aan de slag om een zo passend mogelijk onderwijs- en zorgaanbod te realiseren voor onze doelgroep”, zegt ook Jan van Wirdum, directeur SJSJ-Almata Onderwijs. De brede ervaring van onze organisaties en de gedeelde wetenschap dat we daarbij vooral samen op moeten trekken, zijn daarbij helpend.

Speciaal Onderwijs

De gemeente Woensdrecht is geeft aan ook blij te zijn met het besluit. “Het zorgt voor structurele aanwezigheid van voortgezet speciaal onderwijs in onze gemeente. Hier is regionaal behoefte aan. Zeker vanwege de mogelijke combinatie van jeugdzorg en onderwijs”, aldus Lars van der Beek.

Op de school van Almata, die gehuisvest is in Ossendrecht, is plek voor maximaal 62 leerlingen. Met de overname door Koraal verandert er verder niets in het bestaan, de werking en de grootte van de school. De organisatie Koraal biedt een uniek, integraal aanbod van zorg, onderwijs én arbeid voor mensen met een complexe problematiek. Koraal heeft meer dan 30 locaties die zijn ingedeeld in zes regio’s in Limburg en Noord- Brabant.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief