De koers van de elite/beloften kende een waanzinnig koersverloop met een valpartij, een geslaagde demarrage voor de zege en een pelotonsprint om de plaatsen twee en drie. Foto: José van der Wegen

68e Ronde van Huijbergen zorgt voor sportieve zondag

Door: Amber Kuijs Sport

HUIJBERGEN – Voor de 68 e keer werd in Huijbergen de Ronde van Huijbergen verreden. In de zogenoemde 'Ronde van de Steenhoven' kwamen vanaf 10.00 uur in de ochtend de jeugdige renners aan de start, gevolgd door de nieuwelingen, junioren beloften en elite. Net als vorig jaar werd er zo een succesvolle Wielerdag in Huijbergen gerealiseerd.

Een zondag geheel in het teken van de wielersport. Vorig jaar besloot de organisatie van de Ronde van Huijbergen, Stichting Wielercomité Huijbergen, voor het eerst de jeugd en de volwassenen samen te laten rijden op één dag. Die formule was zo'n succes, dat dit concept werd voortgezet dit jaar en er zo dus wederom een Huijbergse Wielerdag ontstond. De jeugd mocht de dag aftrappen. Vanaf 10.00 uur in de ochtend stonden de jeugdige renners aan de start, te beginnen met de jeugdcategorie V, bestaande uit 12-jarige renners. Daarna volgden nog de categorieën VI en VII, waar 13- en 14-jarigen aan mee mochten doen. Over een parcours met een lengte van 2.550 meter via de start/finish aan de Dorpsstraat via de Boomstraat, Bakkerstraat, Staartsestraat en weer terug naar de Dorpsstraat lieten de jeugdrenners zien dat zij de toekomst vormen van het wegwielrennen.

Jeugd
In categorie V (12-jarigen) was Mathijs Vijverberg uit Naaldwijk de snelste over acht ronden. Hij won een sprint van Niek Suijker uit Schipluiden en Xaydee van Sinaey uit het Belgische Schendelbeke. In de categorie VI (13-jarigen) was er de winst voor Axel Roks uit Sint-Willebrord. Hij won eveneens de sprint na 10 ronden van Nienke Veenhoven uit Oostzaan, die daarmee de snelste dame in het veld werd, en Tobias Kool uit Purmerend. Tot slot was er de categorie VII (14-jarigen). Eveneens over tien ronden won Noël Rokven uit Sint-Jansteen met een halve seconde voorsprong op Jari Prins uit Hank en Nick Brand uit Pijnacker. Gemeentelijke inbreng was er helaas niet deze wielerochtend, daarvoor moesten de toeschouwers, die helaas niet rijendik stonden opgesteld, wachten tot het middagprogramma.

Nieuwelingen en junioren
Het middagprogramma begon rond de klok van 12.30 uur met de start van de koers voor de nieuwelingen. Over 15 ronden was Wouter van de Weerdhof uit Lobith de snelste, op ruim 1,5 seconde gevolgd door Boris Romers uit Rozenburg. Nummer 3 Roan Konings uit Oudenbosch finishte op ruim 5 seconden achter de winnaar als derde. Marijn Maas uit Huijbergen kwam niet onverdienstelijk als vijfde over de meet. Brent Broosus en Joost van Oevelen uit eveneens Huijbergen hadden niet echt een goede dag. Laatstgenoemde zag helaas de finish niet en Brent Broosus kwam niet verder dan de 58 e plaats. Bij de junioren probeerden Wouter Hopmans uit Hoogerheide, Maarten de Nijs uit Huijbergen en Pepijn Hillemans uit Hoogerheide de gemeentelijke eer hoog te houden. Helaas kwamen zij er in de koers niet aan te pas. Pepijn Hillemans zag de finish niet, Maarten de Nijs finishte in het peloton als 36 e en Wouter Hopmans kwam in datzelfde peloton als 29 e over de meet. Niels van Eekeren uit Rijswijk won de koers over 20 ronden voor Frank van den Broek uit Voorhout en Olav Kooij uit Numansdorp.

Beloften en elite
Tot slot was het tijd voor de beloften en elite. Over 39 ronden was Folkert Oostra uit Duivendrecht de snelste, op 41 seconden gevolgd door Jos Koop uit Eindhoven en David Dekker uit Hedel.

Gemeentelijke inbreng was er van Koen van de Klundert uit Woensdrecht (7 e ), Pim van de Klundert uit Woensdrecht (non-finish) en Lars Akkermans uit Ossendrecht (non-finish). Oostra werd de winnaar bij de Professionals B, Koop bij de Elite mannen en Tim Bierkens uit Stampersgat bij de Beloften.