Afbeelding
Foto: Jose van der Wegen

Woensdrecht zet in op flexibelere onkruidbestrijding

Door: Hanneke Marcelis Actueel

HOOGERHEIDE – De gemeente Woensdrecht heeft in samenspraak met de wijkteams en Saver een nieuwe werkwijze in onkruidbestrijding ontwikkeld. Deze nieuwe werkwijze behelst geen nieuwe materialen of middelen, maar vooral een andere aanpak. Waar Saver altijd een vast schema afwerkte, moeten de wijkteams er nu voor gaan zorgen dat de onkruidbestrijding meer op maat is.

DOOR JOSE VAN DER WEGEN

Er worden dus niet opeens chemische bestrijdingsmiddelen ingezet, aangezien dit niet meer mag. Volgens verantwoordelijk wethouder Jeffrey van Agtmaal is er met name ingezet op een efficiëntere aanpak, waarbij de wijkteams een belangrijkere rol spelen. "De wijkteams zijn ook de oren en ogen van de wijken, zij weten waar onkruid aanwezig is en waar het aangepakt moet worden. Voorheen werkte Saver een route af en werd daar eigenlijk niet echt van afgeweken. Nu gaan we werken volgens een schema, waarbij bewoners ook tijdig gewaarschuwd worden dat er geveegd gaat worden in de wijken. Daarvoor zetten we social media in, plaatsen we borden in de wijken, communiceren we via de media en krijgen mensen ook een flyer in de brievenbus. Op die manier kunnen mensen tijdig hun auto of andere spullen verplaatsen, zodat we ook optimaal onkruid kunnen bestrijden. Mensen hebben dus straks deels een schone en onkruidvrije wijk in de hand", legt de wethouder uit.

 "We werken hiervoor in een treintje. De borstelwagen komt eerst langs en daarna de veegwagen. Op sommige (A-)locaties zal de Wave worden ingezet, de wagen die met hete stoom het onkruid te lijf gaat. Deze wagen kan echter niet altijd ingezet worden, omdat bij slechte weersomstandigheden zoals regen de stoom geen effect heeft. De borstel- en veegwagen kunnen in principe wel altijd ingezet worden. Voor de onkruidbestrijding wordt een schema aangehouden. Zijn alle dorpen aan de beurt geweest, dan beginnen we gewoon weer met de route. Om de vier/vijf weken komen de machines langs. Daarbij kan er soms van de route worden afgeweken. Als een wijk of straat er nog goed uitziet en er zijn signalen dat er in een andere straat of wijk het onkruid opeens weer sterk is gegroeid, dan kunnen we de route aanpassen. Met de nieuwe aanpak komt er dus een grotere rol voor de wijkteams, maar ook de inwoners, door ze tijdig te waarschuwen voor de werkzaamheden." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief